Ν. Θωμαΐδης για λύματα Αττικής: Μείωση 45% του ιικού φορτίου σε 2 εβδομάδες

Από τις αναλύσεις στα λύματα της Αττικής διαφαίνεται μια σταδιακή μείωση η οποία τις τελευταίες δυο εβδομάδες δείχνουν μια συνολική μείωση της τάξης του 45%, ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νικόλαος Θωμαΐδης, εκτιμώντας ότι μετά τις 20 Ιουνίου η Ελλάδα θα είναι σε καλό επίπεδο.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» ο καθηγητής ανέφερε πως αναμένεται να δούμε εάν θα υπάρξει επιβάρυνση από την Δευτέρα 10 Μαΐου οπότε θα ανοίξουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και ότι προς τα τέλη Ιουνίου η Ελλάδα θα είναι σε καλό επίπεδο καθώς θα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι και οι καιρικές συνθήκες θα έχουν βελτιωθεί.

«Δεν υπάρχει κανένα άλλο όπλο στα χέρια των κυβερνήσεων παρά μόνο το εμβόλιο. Εμείς πολύ καιρό λέμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά ο μαζικός εμβολιασμός, ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε να είναι και υποχρεωτικός όπως είναι οι υγειονομικοί», ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Αναφορικά με τα ευρήματα στα λύματα, ο καθηγητής επισήμανε: «Από τις αναλύσεις στα λύματα της Αττικής διαφαίνεται μια σταδιακή μείωση η οποία την εβδομάδα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα και την Μεγάλη Εβδομάδα δείχνουν μια συνολική μείωση της τάξης του 45%, αυτό είναι σημαντικό και αν συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα θα έχουμε μια συγκεκριμένη τάση μείωσης.

Βέβαια τη Δευτέρα ανοίγουν ξανά τα σχολεία μπαίνουν και άλλες δραστηριότητες στην κοινωνία νομίζω όμως ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί, η καλυτέρευση του καιρού και η τήρηση των μέτρων θα μας φέρουν σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση τους επόμενους μήνες».

«Την τελευταία εβδομάδα η μείωση είναι της τάξης του 15% στην Αττική αλλά είχε προηγηθεί άλλη μια μείωση της τάξης του 30%, αυτό σε αποτύπωμα κρουσμάτων θα εμφανιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα σιγά-σιγά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν το άνοιγμα της εστίασης και το άνοιγμα των σχολείων θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε: «Θα το δούμε, αυτή τη στιγμή στις αναλύσεις που κάνουμε δεν φαίνεται κάτι τέτοιο ωστόσο η αλήθεια είναι ότι θέλουμε και μια –δύο μέρες ο επιπολλασμός να δούμε και πως θα μεταφραστεί. Πάντως μέχρι και την Τρίτη που γίναν οι αναλύσεις είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα».

«Η εκτίμησή μου είναι ότι μετά τις 20 Ιουνίου θα είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, θα έχει εμβολιαστεί σημαντικότατος αριθμός συμπολιτών μας, θα έχει αυξηθεί η θερμοκρασία και θα έχει μειωθεί η υγρασία σημαντικά και θα μειωθεί η μεταδοτικότητα. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται η ινδική μετάλλαξη να είναι πιο μεταδοτική από την Βρετανική άρα αυτή τη στιγμή επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη η οποία αντιμετωπίζεται με τον εμβολιασμό σημαντικά άρα μαζικός εμβολιασμός και νομίζω ότι βγαίνουμε από αυτό το δύσκολο τετράμηνο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τη δήλωση της κας Φον ντερ Λαϊεν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει για την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ο κ. Θωμαΐδη σημείωσε: «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι η ευρωπαϊκή επιτροπή άργησε στα αντανακλαστικά της και στην πίεση προς τις συγκεκριμένες εταιρείες το πρώτο δίμηνο-τρίμηνο, αυτή τη στιγμή όμως έχει ενεργοποιηθεί δυναμικά για αυτό έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να περιμένουμε όλα αυτά τα εκατομμύρια εμβόλια τα οποία θα μας βγάλουν από αυτή την περιπέτεια».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα