Ν. Ρουμπινί: Βλέπουμε την “τέλεια καταιγίδα” υψηλού πληθωρισμού, αυξανόμενων επιτοκίων και ύφεσης

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια “τέλεια καταιγίδα” υψηλού πληθωρισμού, αυξανόμενων επιτοκίων και ύφεσης, προειδοποιεί ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξή του στην εκπομπή The Business του ABC News.

Ο “Dr Doom”, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός καθώς είχε προβλέψει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εκτιμά ότι οι συνθήκες θα χειροτερέψουν πολύ στις λεγόμενες ανεπτυγμένες οικονομίες όσο προχωρά η χρονιά, προειδοποιώντας ότι αναμένεται να ξεσπάσει φέτος μια κρίση στασιμοπληθωρισμού.

“Πιστεύω ότι αυτή η κρίση στασιμοπληθωρισμού θα εμφανιστεί φέτος”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, έξειξαν ότι ο πληθωρισμό σήμερα είναι ιδιαίτερα επίμονος”.

Ο οικονομολόγος συνέχισε, λέγοντας ότι “οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε δίλημμα, διότι πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Αλλά, εάν το κάνουν, η οικονομία θα αρχίσει να συρρικνώνεται πολύ σύντομα, κι αν δεν το κάνουν, τότε θα μπορούσε να υπάρξει αποσταθεροποίηση του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών”.

“Οπότε αναμένω ότι θα έχουμε ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός δεν επιστρέφει στο 2%”, προσθέτει.

Ο κίνδυνος μιας “μεγάλης στασιμοπληθωριστικής κρίσης χρέους”
Ο Dr Droom εκτιμά, μάλιστα, ότι θα ξεσπάσει μια “μεγάλη στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους” που θα συνδυάζει τα χειρότερα στοιχεία της κρίσης στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

“Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τέλεια καταιγίδα: πληθωρισμός, ύφεση, στασιμοπληθωρισμός και πιθανή κρίση χρέους”, προειδοποίησε.

Όπως σημειώνει, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες (στη δεκαετία του 1970) ήταν μόλις 100% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος αντιστοιχεί στο 420 του ΑΕΠ.

“Επομένως, σε αυτήν την περίπτωση, εάν έχουμε τέτοια σοκ, όπως με τις τιμές του πετρελαίου, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο πληθωρισμός, δεν είναι μόνο ύφεση και στασιμοπληθωρισμό, αλλά αυτό που αποκαλώ μεγάλη στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, διότι με τα επιτόκια τόσο αυξημένα, ο λόγος (χρέους) καθίσταται μη βιώσιμος”.

Παρότι δε οι εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων συγκλίνουν στο ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται το τρέχον έτος και το επόμενο, ο Ρουμπινί συγκαταλέγεται σε μια μειοψηφική ομάδα αναλυτών που προειδοποιούν ότι το τέλος του τρέχοντος πληθωριστικού σοκ απέχει ακόμη πολύ και υπάρχει κίνδυνος να εδραιωθεί.

“Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων, όχι μόνο αυτές της ενέργειας, όλων, μπορεί να αυξηθούν κατά 43% φέτος”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση αυτή δεν συνυπολογίζει καν το ενδεχόμενο πολέμου στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. “Αν αυτή η αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων σημειωθεί, τότε ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω, αντί να μειωθεί”.

“Βλέπει” αύξηση των επιτοκίων της Fed άνω του 6%
Η εξέλιξη αυτή εκτιμά ότι θα αναγκάσει τη Federal Reserve και τις άλλες κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου οι οικονομίες τους εισέλθουν σε ύφεση και τελικά “εγκαταλείψουν” την προσπάθεια επαναφοράς του πληθωρισμού στα επίπεδα των στόχων τους.

“Θεωρώ ότι τα επιτόκια της Fed θα πρέπει να αυξηθούν άνω του 6% προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό στο 2%”, υποστήριξε ο Dr Doom.

“Αλλά αν αυξήσουν τα επιτόκια στο 6%, τότε θα πρέπει να περιμένουν μια πραγματικά ανώμαλη προσγείωση”.

“Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει επίσης κραχ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα υπάρξει σημαντική διόρθρωση στις μετοχικές αγορές, τα ομόλογα θα κινηθούν ανοδικά, τα περιθώρια δανεισμού για τον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν, οπότε θα υπάρξει σοβαρή οικονομική δυσπραγία”, τόνισε ο Αμερικανός οικονομολόγο.

“Αυτή η οικονομική δυσπραγία”, όπως τόνισε, “θα επιδεινώσει την ύφεση, και μια βαθύτερη ύφεση με συρρίκνωση των εισοδημάτων και της παραγωγής θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των χρεοκοπιών νοικοκυριών, επιχειρήσεων, ακόμη και ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων κυβερνήσεων φτωχών χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα