Ν. Παππάς: “Οι προοδευτικές δυνάμεις να υποβάλουμε πρόταση για την προστασία των δανειοληπτών”

Έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν.Δ. άσκησε ο Νίκος Παππάς κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Ολοκληρώσαμε τον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και διάγουμε τον έκτο. Επιμένετε σε μια πολιτική η οποία συγκεντρώνει την οικονομική δραστηριότητα σε λίγους. Η Ελλάδα ήταν 21η στην Ε.Ε. στην ανάπτυξη. Την τετραετία 2019 – 2023 η ανάπτυξη ήταν στο 1,4% κατ’ έτος. Κανένα αναπτυξιακό θαύμα. Και, προσέξτε, σε ένα πλαίσιο όπου είχατε τη δυνατότητα τεράστιων δημοσίων δαπανών, αυξήσατε το χρέος κατά 50 και πλέον δισ. ευρώ», τόνισε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης έχει καταντήσει μία χαμένη ευκαιρία», ενώ συμπλήρωσε ότι «η πολιτική σας “καλλιεργεί” υπερκέρδη για λίγες επιχειρήσεις και υπερέσοδα για το δημόσιο, για να “θερίζει” υπερπλεονάσματα -μόνο στο πρώτο οκτάμηνο είχαμε 4 δισ. ευρώ υπερπλεόνασμα». Για να αναφέρει σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι «η δική μας διακυβέρνηση, σε μια περίοδο πάρα πολύ δύσκολη, με το ένα χέρι δεμένο πισθάγκωνα, κατάφερε και τη χώρα να βγάλει από τα μνημόνια και την ανεργία να μειώσει και τους αδύναμους να προστατεύσει».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι οι μεγάλες προκλήσεις γιγαντώνονται και θα γιγαντώνονται όσο συνεχίζονται οι συντηρητικές πολιτικές. «Το 2034, αν συνεχιστεί η δική σας πολιτική, η οποία έχει δραματικές δημογραφικές επιπτώσεις, η Ελλάδα θα έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο πληθυσμό λιγότερο. Το 2022 είχαμε 70.000 γεννήσεις περίπου και 150.000 θανάτους. Δραματικές δημογραφικές τάσεις. Και με τα κύματα της εξωτερικής μετανάστευσης να συνεχίζονται», είπε. Αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι επιπτώσεις θα υπάρχουν από τη μη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας.

Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προστασία των δανειοληπτών και της α’ κατοικίας, κάλεσε τα προοδευτικά κόμμα να συμβάλουν στην ψήφισή της, αλλά και τους «φωνασκούντες συντηρητικούς» να πράξουν το ίδιο, «ακυρώνοντας την ψήφο τους στον πτωχευτικό της Ν.Δ.».

 

Εξηγώντας το κείμενο της τροπολογίας, ανέφερε: «Ζητάμε να είναι υποχρεωτικό για τον δανειστή το προϊόν του εξωδικαστικού συμβιβασμού που αφορά τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Ζητάμε να δώσουμε τη δυνατότητα στο δανειολήπτη να ενημερώνεται για την πρόταση της ρύθμισης. Ζητάμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την οριστική υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό. Γιατί δεν τη δέχεστε κύριε Παπαθανάση;». Πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τον ορισμό και το εύρος των συμπολιτών μας που εμπίπτουν στην κατηγορία του ευάλωτου, ενώ, αμέσως μετά, είπε: «Είδα σε μια τηλεοπτική εκπομπή τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι είναι υπέρ της συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε σχέση με πρωτοβουλίες όπως η δική μας που προστατεύουν τους αδύναμους συμπολίτες μας. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν. Ελάτε να την υποβάλουμε μαζί την πρόταση και να κάτσουμε να συζητήσουμε και άλλες. Και αυτό δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Αφορά όλα τα προοδευτικά κόμματα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «επειδή δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν άβατα στη δημοκρατία μας, δική μας πρόταση είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την αριστερά ή την προοδευτική παράταξη. Όπως εμείς κάναμε την υπέρβαση όταν κυβερνούσαμε και προτείναμε ένα στέλεχος της δικής σας παράταξης, περιμένουμε τώρα να ακούσουμε τη δική σας πρόταση».

Στη συνέχεια, ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Είμαστε εδώ για να ηγηθούμε, όπως οι συλλογικές μας αποφάσεις περιγράφουν, μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας, που θα απομακρύνει τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. από την κυβέρνηση. Και με αυτήν τη στρατηγική θα οδεύσουμε σε μία μεγάλη πολιτική αλλαγή». Για να υπογραμμίσει ότι την προοδευτική πορεία «δεν μπορεί να ανακόψει ούτε ο ιστορικός αναθεωρητισμός που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης».

«Τη λήθη η Αριστερά δεν θα την επιτρέψει. Η Αριστερά θα θυμίζει πάντα τη σύγχρονη ιστορία, τους αγώνες του λαού μας για να εγκαθιδρυθεί και να δυναμώσει η δημοκρατία μας», είπε και κατέληξε: «Όπως δεν θα σας επιτρέψουμε έναν ιστορικό αναθεωρητισμό που αφορά την πρόσφατη ιστορία, έναν αναθεωρητισμό ο οποίος θέλει να σβήσει από τη μνήμη του λαού ότι το 2010 ήρθε η τυπική χρεοκοπία, ότι το 2015 η χώρα είχε χάσει το 25% του ΑΕΠ της και ότι το 2018 βγήκαμε από τα μνημόνια με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα