Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, συμμετείχε σε συζήτηση με τίτλο «Ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής μετά το 2027», τονίζοντας την αναγκαιότητα πλήρους αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελλάδα.
«Μάθαμε από την κρίση. Περάσαμε τρία μνημόνια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κεφάλαια, που είναι καθοριστικά για το εθνικό σχέδιο δημοσίων επενδύσεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τη σημασία των ευρωπαϊκών πόρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Πολιτική Συνοχής: Ένα κρίσιμο εργαλείο για την ενιαία αγορά
Αναφερόμενος στον ρόλο της πολιτικής συνοχής, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως αποτελεί θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, εξηγώντας: «Ζούμε σε μια Ευρώπη που αγαπάμε, με μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και έναν ευρωπαϊστή Πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία αγορά χωρίς ένα εργαλείο που να μειώνει τις περιφερειακές ανισότητες – και αυτό είναι η πολιτική συνοχής».
Η Ελλάδα στην κορυφή της απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη ευελιξίας και αναθεώρησης των προγραμμάτων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της χώρας.
«Έχουμε διαφορετικές ανάγκες από άλλες χώρες, όπως η Λιθουανία. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα, όπως το δημογραφικό και η στεγαστική κρίση, ενώ διαθέτει χιλιάδες νησιά με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ο μελλοντικός σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται στις εθνικές προτεραιότητες, χωρίς να χάνεται το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο», ανέφερε.
«Η Ευρώπη δείχνει αλληλεγγύη, αλλά χρειάζεται ταχύτητα»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε τελικά αλληλεγγύη κατά την πανδημία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αν και με κάποια καθυστέρηση. Σήμερα, όπως είπε, είναι η στιγμή η Ευρώπη να κινηθεί πιο γρήγορα και αποφασιστικά.
«Η ΕΕ έχει αφυπνιστεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις προκλήσεις της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ. Οι αποφάσεις πλέον λαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο. Δεν βρισκόμαστε στον προηγούμενο αιώνα. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκά ταμεία με στόχευση στην κλιματική κρίση και ταχύτητα στην υλοποίηση», τόνισε.