Ν. Μηταράκης: Συμμετέχουμε κατ’ επιλογήν μας σε ανθρωπιστικές ενέργειες για το Αφγανιστάν

Στην κριτική της συμπολίτευσης, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα ήταν “ξέφραγο αμπέλι” απάντησε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της μειοψηφίας Γιώργος Ψυχογιός. “Η χώρα και φυλασσόταν από όλους τους συντελεστές και φυλάσσεται και υπακούει στο Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Δίκαιο της Θάλασσας [..] Σας το επιστρέφουμε και σας λέμε, ότι υπάρχει η διεθνής υποχρέωση της χώρας και με βάση αυτά πορευτήκαμε και εμείς και καλό είναι να πορευτείτε και εσείς” είπε ο κ. Ψυχογιός.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μίλησε για αναθέσεις εκατομμυρίων σε ΜΚΟ – φαντάσματα για το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», καθώς και “για απευθείας αναθέσεις” για την αποστολή μηνυμάτων αποτροπής μέσω των αφγανικών ΜΜΕ, θέμα το οποίο – όπως είπε – το κόμμα του έφερε πρόσφατα στη Βουλή.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, είπε ότι τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα ισχυρό προσφυγικό προφίλ των ανθρώπων που καταφθάνουν στην Ελλάδα, ότι είναι “ισχνά” τα ποσοστά επιστροφών και ότι υπάρχει “πλήρης απουσία ενός συγκροτημένου σχεδίου κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων εκείνων, οι οποίοι νόμιμα θα παραμείνουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια”.

Στην αναφορά της κυβέρνησης ότι 25 χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει για τη Γερμανία, είπε ότι οι Γερμανοί δεν είναι κουτόφραγκοι: “Ως αντιστάθμισμα θα απαιτήσουν από την Ελλάδα να υποχωρήσει […] στις διαπραγματεύσεις του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο και ότι αυτό θα γίνει σε βάρος των νησιωτών” είπε ο κ. Καμίνης.

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα είπε ότι “το περιεχόμενο της διεθνούς συνεργασίας που οικοδομείται, στην πραγματικότητα αφορά την προσαρμογή και το “άνοιξε-κλείσε” της στρόφιγγας στην υποδοχή μεταναστών, ανάλογα με τα συγκυριακά συμφέροντα της αστικής τάξης κάθε κράτους […] προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαρκής αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, ντόπιων και ξένων εργατών, σε κάθε χώρα. Για το ζήτημα της διαφημιστικής καμπάνιας στο Αφγανιστάν, η κα Κομνηνάκα είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει “να διαφημίσει στους ξεριζωμένους, από τις συνέπειες της επέμβασης, την καταστολή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης”.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήττας είπε ότι η Ευρώπη και οι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως αποθήκη και μας επιβαρύνουν δυσβάσταχτα, για να αποφύγουν αυτές τις ευθύνες που τους αναλογούν και μας δίνουν κάποια ψίχουλα υπό μορφή υποστήριξης.

Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα είπε ότι το κόμμα της καταψηφίζει την ένταξη της Ελλάδας σε ένα Κέντρο “που γίνεται μονάχα για επικοινωνιακούς λόγους και χωρίς καμία ουσία και θετικό αποτύπωμα”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης είπε ότι για το θέμα της καμπάνιας στο Αφγανιστάν, θα απαντήσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι η γειτονική χώρα του Αφγανιστάν, και ότι “συμμετέχουμε κατ’ επιλογήν μας σε ανθρωπιστικές ενέργειες, όπως οι έξι γυναίκες βουλευτές και οι 26 δικαστές γυναίκες που ήρθαν στη χώρα μας με τις οικογένειές τους, και, πιθανόν να συμμετάσχουμε και σε άλλες τέτοιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αλλά όχι μέσω λαθροδιακινητών. (Αυτές θα είναι) με την επιλογή της χώρας μας” τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Σημειώνεται ότι, υπέρ της κύρωσης των συμβατικών κειμένων αναφορικά με το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ κατά της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα