

Στις Βρυξέλλες και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σύνθεση Εσωτερικών Υποθέσεων), παρευρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.
Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Μετανάστευσης και Εσωτερικών των υπολοίπων χωρών προ της Συνεδρίασης του Συμβουλίου, ενώ κατά την είσοδό του στο συνεδριακό κέντρο, δήλωσε:
“Γίνεται σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράτυπων αφίξεων. Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου είναι πιο κοντά με τις χώρες διέλευσης για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβούν παράτυπες αναχωρήσεις. Και έτσι, να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις απώλειες ανθρώπινων ζωών που είδαμε να αυξάνονται το 2022. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα νέο Σύμφωνο. Και είναι κρίσιμο για αυτό το νέο Σύμφωνο να συμφωνήσουμε σε έναν δίκαιο μηχανισμό αλληλεγγύης. Και τρία χρόνια τώρα δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο. Ελπίζω σήμερα να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά”.
Ο κ. Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην συνεδρίαση, τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Μεταναστευτικό. Υπογράμμισε δε πως θα πρέπει να μειωθούν οι παράτυπες αφίξεις στην Ευρώπη και να αυξηθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν και νόμιμες οδοί τόσο για ανθρωπιστικούς, όσο και για εργασιακούς σκοπούς.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πρόσθεσε επίσης πως το σύστημα εθελοντικής αλληλεγγύης από τα κράτη-μέλη δεν έχει φέρει τα απαραίτητα αποτελέσματα, ζητώντας την εξεύρεση άμεσης λύσης στο ζήτημα, καθώς την ίδια στιγμή, τα δίκτυα των λαθροδιακινητών αποτελούν άλυτο πρόβλημα εντός της Ένωσης.
Τέλος, ο κ. Μηταράκης κάλεσε για ακόμη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει την Κοινή Δήλωση του 2016 που υπεγράφη με την Τουρκία, η οποία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.
Σχετικά Νέα
ΠτΔ για εκδημία Πάπα: «Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας»
Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε με συλλυπητήρια δήλωσή.
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.