Ν.Κεραμέως: Η κυβέρνηση δεν έχει συνταγματική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε επιλογές ηγεσίας δικαιοσύνης

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη δημοκρατική, ούτε τη συνταγματική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε επιλογές ηγεσίας δικαιοσύνης», δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας (υποψήφια στη Β’ Αθηνών, βόρειου τομέα) Νίκη Κεραμέως, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για την επιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών.

«Έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι έχει χάσει τη λαϊκή κυριαρχία, έχει πει ότι προσφεύγει σε κάλπες. Συνεπώς έχουμε μία κυβέρνηση που τελεί υπό παραίτηση. Γιατί προβλέπεται από το Σύνταγμα ότι η κυβέρνηση ορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης; Γιατί στη Δικαιοσύνη οι αποφάσεις εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού, άρα αυτός που σε διορίζει ως ανώτατο δικαστικό πρέπει να έχει τη λαϊκή κυριαρχία για να το κάνει», εξήγησε η κ. Κεραμέως, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που έχουν προχωρήσει στη Βουλή διευκρίνισε: «Η Βουλή στη συγκεκριμένη διαδικασία έχει απλό γνωμοδοτικό ρόλο. Όταν έγινε η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η απόφαση για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να περάσει από την κυβέρνηση στη Βουλή, αυτό είχαμε προτείνει, προκειμένου ακριβώς να αποσυνδεθεί η εκτελεστική εξουσία από την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τη Δικαιοσύνη. Αυτό όμως το απέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να έχει το προνόμιο ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο να ορίζουν τους ανώτατους δικαστικούς. Άρα, αυτή τη στιγμή ως έχει το Σύνταγμά μας και το νομοθετικό μας πλαίσιο την ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης την ορίζει το υπουργικό συμβούλιο, μετά από γνωμοδότηση μόνο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».

«Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να προβεί σε αυτούς τους διορισμούς», υπογράμμισε η τομεάρχης της ΝΔ και διερωτήθηκε: «Οι θητείες λήγουν 30 Ιουνίου. Πώς όλως τυχαίως η κυβέρνηση ξαφνικά ξεκινάει τη διαδικασία ενάμιση μήνα πριν, ενώ για παράδειγμα το 2015 άφησε τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας -το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο- για τέσσερις μήνες ακέφαλα; Γιατί το έκανε τότε; Γιατί ήθελε να υπάρχει ως μόνη πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου μια συγκεκριμένη κυρία, ούτως ώστε αυτή να είναι η μόνη επιλέξιμη για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού σε περίπτωση εκλογών. Και πράγματι είδαμε ότι έτσι έγινε. Προκηρύχθηκαν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο, ήταν η μόνη που ήταν τότε ανώτατη δικαστικός και εκείνη έγινε υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας. Πώς λοιπόν ξαφνικά καίγεται τόσο πολύ η κυβέρνηση, για να διορίσει την ηγεσία της δικαιοσύνης, της οποίας δεν έχει λήξει η θητεία;».

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη στρατηγική της ΝΔ ενόψει των εθνικών εκλογών η κ. Κεραμέως επισήμανε: «Δεν εφησυχάζουμε καθόλου, δεν θριαμβολογούμε, γιατί οι Έλληνες πολίτες έχουν υποφέρει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Εμείς έχουμε έναν στόχο κι αυτό θα δείτε τις επόμενες μέρες που απομένουν. Να πείσουμε τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα για το τι σκοπεύουμε να κάνουμε συγκεκριμένα σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής: την οικονομία, την ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία, σε όλους τους τομείς, τι προτάσεις έχει η Νέα Δημοκρατία και πώς αυτό το σχέδιο θα κάνει τη ζωή όλων καλύτερη στην καθημερινότητά τους. Εμείς δεν απευθυνόμαστε ούτε σε λίγους, ούτε σε πολλούς, απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες και ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής του καθενός και της καθεμιάς».

Σχετικά με την προοπτική σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ παρατήρησε: «Ο απόλυτος στόχος πράγματι είναι να έχουμε μια ισχυρή αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Δε θα ήθελα να μπω σε υποθετικά σενάρια, εμείς εργαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά για να το πετύχουμε αυτό, για το καλό της χώρας, για να έχουμε μια πολιτική σταθερότητα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα και τόσο πολύ έχει ανάγκη η οικονομία μας […] Νομίζω είναι εφικτός στόχος, αν πάρει κανείς τα νούμερα των ευρωεκλογών και τα εφαρμόσει σε μια αντίστοιχη εθνική κάλπη, κατά πάσα πιθανότητα θα είχαμε αυτοδυναμία ήδη».

Ερωτηθείσα, πώς θα χρηματοδοτήσει η ΝΔ την υλοποίηση του προγράμματός της, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, η κ. Κεραμέως απάντησε: «Πάρα πολλά από αυτά που έχουμε προτείνει δε χρειάζονται ούτε ένα ευρώ […] Σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμά μας είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή του τρόπου σκέψης μας και δεν απαιτείται ούτε ένα ευρώ. Υπάρχουν βεβαίως πτυχές του προγράμματος που απαιτούν χρήμα, παράδειγμα οι μειώσεις στον φόρο των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% […] Έχουμε βγει κι έχουμε προτείνει συγκεκριμένες μειώσεις φόρων από το 2016, οι οποίες συνοδεύονται από συγκεκριμένες περικοπές, μειώσεις δαπανών. Δεν εννοώ μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, εννοώ τις ΔΕΚΟ, οι οποίες επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν εκτός προϋπολογισμού κατά 450 εκατ. ευρώ. Μόνο και μόνο αν τις φέρει κανείς εντός προϋπολογισμού, μόνο και μόνο αν κάνει κανείς συνετή διαχείριση όπως γινόταν το 2014 και ήταν εντός προϋπολογισμού, θα καταφέρει να σώσει συγκεκριμένα κονδύλια, που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν αυτές οι μειώσεις. Επιπλέον πάρα πολλές από τις ρυθμίσεις που προτείνουμε θα έχουν όφελος στα κρατικά ταμεία […] Η μείωση της φορολογίας είναι μία πτυχή, είναι μία από τις λύσεις που χρειάζονται, δεν είναι η μοναδική, χρειάζεται ένα κλίμα αξιοπιστίας, να μην περνάει προς τα έξω η εικόνα, ότι υπάρχει μία υπέρμετρη γραφειοκρατία, η οποία μπλοκάρει την κάθε επένδυση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα