

Στον κατώτατο μισθό, τις αυξήσεις στις συντάξεις, την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και την ανεργία αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη της στην τηλεόραση του «MEGA Σαββατοκύριακο».
Αναφερόμενη στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, η υπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πρώτος κύκλος διαλόγου με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με βασικό θέμα συζήτησης «το πόσο και το πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός μετά το 2027». Όπως επεσήμανε η κα Κεραμέως, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξετυλίξει τον οδικό χάρτη μέχρι το τέλος της τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 46% από τα 650 ευρώ που ήταν ο κατώτατος μισθός, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία.
Μια άλλη παράμετρος επί της οποίας τοποθετήθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι τα βήματα που έχουν γίνει για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. «Είχαμε τα τελευταία χρόνια 5,5 ποσοστιαίες μονάδες μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει μια μεγαλύτερη ευελιξία, μία μεγαλύτερη δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας», τόνισε.
«Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει καταφέρει μετά από πολύ δύσκολα χρόνια οικονομικής κρίσης να αυξάνει συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων συμπολιτών μας. μαζί και με την αύξηση που θα γίνει τώρα μιλάμε για μια αύξηση σωρευτική που αγγίζει το 13%. Από 1/1/25 θα έχουμε μια αύξηση που θα κυμαίνεται από 2,2-2,5% οριζοντίως στους συνταξιούχους. Είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία σε σχέση για το πού οδεύουμε για την αύξηση», ανέφερε αρχικά.
«Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων έχει το εξής ζήτημα: «Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται από τα 1.400 ευρώ και πάνω. Κάποιος συνταξιούχος μπορεί να παίρνει 1395 ευρώ άθροισμα κύριων συντάξεων και με την αύξηση να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ και να επιβάλλεται η ΕΑΣ και να βρίσκεται εν τέλει με λιγότερα. Αυτό θέλουμε να διορθώσουμε. Θέλουμε να μην υπάρχει αυτή η στρέβλωση. Δουλεύουμε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις συντάξεις με τους συντελεστές. Πρέπει να σεβόμαστε τα δημοσιονομικά όρια. Το ότι μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, αυτό κοστίζει πάνω από 400 εκ. ευρώ μόνο για την μείωση της μισής αυτής μονάδας. Το επόμενο διάστημα θα φέρουμε ρύθμιση που θα διορθώνει την στρέβλωση αυτή στην ΕΑΣ. Για την προσωπική διαφορά θα δοθεί στο τέλος του χρόνου το επίδομα. Θα ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.», συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως.
«Περίπου 200 επιχειρήσεις, σήμερα που μιλάμε, στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι προσφέρουν θέσεις απασχόλησης και ταυτόχρονα χθες που ξεκίνησαν οι Ημέρες Καριέρας πέρασαν τις πύλες του Εκθεσιακού Κέντρου χιλιάδες συμπολίτες μας που αναζητούν δουλειά». Πρόσθεσε δε ότι από τις «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνονται σε ετήσια βάση, πάνω από 7.500 ενδιαφερόμενοι έχουν βρει δουλειά, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη δράση θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από το Άμστερνταμ στα τέλη Νοεμβρίου. «Έχουμε τόσα λαμπρά μυαλά, πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, που θέλουν να επιστρέψουν αλλά δεν έχουν βρει την κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία. Και πάλι έρχεται το Υπουργείο Εργασίας για να φέρει κοντά εργαζόμενους και επιχειρήσεις».
Τέλος για τα αναδρομικά: «Μιλάμε για το 11μηνο 2015-16, το 11μηνο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν υπάρξει δυο αντικρουόμενες αποφάσεις του ΣτΕ κι του Αρείου Πάγου. Το θέμα είναι στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και θα περιμένουμε την απόφαση».
Σχετικά Νέα
Κωνσταντοπούλου: Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο προφασιζόμενοι ότι “σώζουν τη χώρα”
“Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο..
Ζαχαράκη: Ο Πάπας αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή «αγαπάτε αλλήλους»
Ανάρτηση για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, στον προσωπικό λογαριασμό.
Ανδρουλάκης: Να επεκταθεί στους μάχιμους πυροσβέστες το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,.
Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Πνευματικός ηγέτης που επέλεξε να γίνει η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω.