Ν. Γιαννακοπούλου: Όταν εκλέγεσαι κάπου και σε τιμά ο λαός με την ψήφο του, οφείλεις να μείνεις εκεί

«Όχι. Δεν θα ήμουν (σ.σ. υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος). Αλλά εγώ είμαι η Νάντια Γιαννακοπούλου. Οι άλλοι υποψήφιοι έχουν προφανώς τη δική τους λογική. Για εμένα είναι πολύ καθαρό ότι όταν εκλέγεσαι κάπου και σε τιμά ο λαός με την ψήφο του, οφείλεις να μείνεις εκεί που σε έχει τιμήσει ο ελληνικός λαός».

Με την παραπάνω ξεκάθαρη τοποθέτηση, ηβουλευτής, υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, απάντησε στο ερώτημα που της έθεσαν ο Βασίλης Αδαμόπουλος και η Μαρία Γεωργίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», εάν η ίδια θα έβαζε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, έχοντας πριν λίγους μήνες εκλεγεί σε έναν τέτοιο θεσμικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μια απαιτητική θέση όπως αυτή του δημάρχου Αθηναίων.

«Από κει και πέρα όμως, δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σχολιάσω τίποτα. Εγώ δεν είμαι κριτής κανενός. Κριτής είναι μόνο ένας. Είναι ο ελληνικός λαός. (…) Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο ο κ. Δούκας νομίζω ότι θα πρέπει, είναι δικό του θέμα, θα πρέπει να το εξηγήσει και να πει ποιο είναι το σκεπτικό του, ποιο είναι το όραμά του και ο ίδιος τέλος πάντων, πώς το αντιμετωπίζει, πώς το βλέπει. Με ρωτήσατε τι θα έκανα εγώ, σας απάντησα ξεκάθαρα» συμπλήρωσε.

Αδιανόητα τα περί πασαρέλας – Ο Ν. Ανδρουλάκης εκλέχθηκε μεταξύ έξι υποψηφίων
«Είμαι από αυτούς που λένε, δεν υπάρχει περίπτωση να σχολιάσω ποτέ κάποιον συνυποψήφιό μου» ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σημειώνοντας πως θεωρεί πάρα πολύ σημαντικές τις υποψηφιότητες όλων και ότι όλοι προσφέρουν, ενώ αναφέρθηκε και στη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, ότι δεν θέλει μία πασαρέλα υποψηφιοτήτων. «Σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι οποιοδήποτε σχολιασμό περί πασαρέλας. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο, ότι υποτιμά όλη αυτή τη συνθήκη. (…) Εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι το 2021 που εκλέχτηκε ο πρόεδρός μας, ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν έξι υποψήφιοι. Και θέλω να σας θυμίσω ότι πριν από το 2021, ήταν 8-9. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο τα προηγούμενα χρόνια δεν δημιουργούσε θέμα και δεν ήταν πασαρέλα και ξαφνικά έγινε πασαρέλα τώρα. Η αλήθεια είναι ότι κάτι πρέπει να μας εξηγηθεί. Αν είναι πολιτικές οι θέσεις, τότε δεν υπάρχει καμία πασαρέλα. Αν πάει κάποιος να πει φύγε εσύ για να έρθω εγώ, γιατί είμαι πιο νέος, πιο ωραίος, πιο έμπειρος, πιο έξυπνος, δεν ξέρω, τι, τότε ναι, είναι πασαρέλα. Αν όμως είναι πολιτικές τοποθετήσεις, όχι δεν θα αποδεχθώ αυτόν τον ορισμό» είπε η κ. Γιαννακοπούλου.

Μιλώντας για την ενότητα του κόμματος την επομένη της εκλογής προέδρου, υπογράμμισε το εξής. «Θεωρώ απολύτως αυτονόητο ότι όποιος εκλεγεί πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, όλοι θα ακολουθήσουμε στην πρώτη γραμμή να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορώ να καταλάβω οποιαδήποτε άλλη λογική».

Η κ. Γιαννακοπούλου, αναφερόμενη στην επικείμενη εκλογή προέδρου, σημείωσε πως δεν ήταν κάτι το οποίο ήταν απλά μια αναγκαία κίνηση αλλά «ήταν μονόδρομος». «Γιατί, παρουσιάζεται ότι τελικά οδηγούμαστε σε αυτή τη διαδικασία σαν χάρη ή σαν παραχώρηση για το καλό της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, ενώ υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να γίνει διάλογος για το τι ακριβώς συνέβη» τόνισε, επισημαίνοντας σε σχέση με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως «δυστυχώς ακούμε μια πολύ γενική ανάληψη ευθύνης, χωρίς να αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο».

«Είχαμε μια ιστορική, μια μοναδική ευκαιρία να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να είναι στη δεύτερη θέση, να έχει ισχυροποίηση των ποσοστών του και δυστυχώς αυτό δεν συνέβη, σε καμία περίπτωση. (…) Θέλω να θυμίσω ότι τόσο στο Πολιτικό Συμβούλιο όσο και στην Κεντρική Επιτροπή κατατέθηκαν μια σειρά από θέσεις και από προτάσεις. Τόσα χρόνια τουλάχιστον που συμμετέχω στο ΠΑΣΟΚ, από μικρό κορίτσι, πρώτη φορά θυμάμαι τόσο ομόθυμο αίτημα ανθρώπων που μπορεί μάλιστα να έχουμε τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω σε αυτά τα θέματα, αλλά όλοι αυτοί βγήκαν και είπαν ότι το αποτέλεσμα ήταν προβληματικό γιατί μπορούσαμε. Οι έρευνες έδειχναν το ΠΑΣΟΚ από τα μέσα Νοέμβρη μέχρι και τα τέλη Γενάρη, να είναι στη δεύτερη θέση με ένα ποσοστό 15-16% και μάλιστα έναν ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακοπούλου, συμπληρώνοντας πως από τον Ιανουάριο και μετά, μία σειρά λόγων και λαθών οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στο εκλογικό ποσοστό που τελικά πέτυχε στις Ευρωεκλογές.

Ο ορισμός της «θολούρας» η στάση του ΠΑΣΟΚ σε τρία ν/σ
«Να ξεκινήσουμε καταρχάς και χρονολογικά, με το θέμα της επιστολικής ψήφου, που ήταν ξεκάθαρη καταστατική θέση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ μιλούσε και το είχε φέρει πολιτικά πρώτος στην ατζέντα πολλά χρόνια πριν. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση, φέρνει αυτό το νομοσχέδιο και επειδή η κυρία Κεραμέως με έναν τελείως ετσιθελικό και απαράδεκτο τρόπο έφερε μία τροπολογία, με απαράδεκτο τρόπο, εμείς αντί να κατακεραυνώσουμε την κυρία Κεραμέως, να της κάνουμε μία πρόταση μομφής, πήραμε πίσω τη θέση την καταστατική και καταψηφίσαμε το σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε καταψηφίσει την τροπολογία απλά. Στα ομόφυλα ζευγάρια η εικόνα που παρουσίασε η κοινοβουλευτική μας ομάδα ήταν ότι ήμασταν ένα ξέφραγο αμπέλι. Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, σαν τελικά να μην υπήρχε μια θέση ξεκάθαρη από εμάς, σαν να μην υπήρχε διευθυντής στην ορχήστρα, σαν ο καθένας να μπορούσε να κάνει ό, τι θέλει. Εγώ θα πω ότι η εικόνα αυτή, η οποία πάντως παρουσιάστηκε, είναι μία εικόνα η οποία δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στο κόμμα. Και πάμε σε αυτό, το οποίο εγώ πιστεύω ότι είναι αυτό το οποίο τελικά μας στοίχισε περισσότερο και έχει να κάνει με τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Γιατί αυτό κι αν ήταν από τις πιο βασικές καταστατικές μας θέσεις. Ότι είμαστε υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και εκεί πέρα ήταν ο ορισμός της θολής θέσης, της πολιτικής θολούρας με τις διαρκείς κυβιστήσεις θέσεων που κάναμε, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει τι, πώς και γιατί. Βγήκε στην αρχή ο πρόεδρος και είπε, δεν θα μπω εμπόδιο στη σύσταση των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών. Μετά βγήκαμε και πήγαμε στο ότι ναι, είμαστε υπέρ, αλλά θέλουμε ένα ασαφές σκανδιναβικό μοντέλο. Κανείς δεν ήξερε τι είναι αυτό. Μετά βγήκε και είπε ναι, είμαστε υπέρ, αλλά να γίνει μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16. Και μετά, τέταρτη κυβίστηση, βγήκε και είπε, τελικά δεν ξέρουμε και αν θα ψηφίσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα, που είναι ο ορισμός της θολούρας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακοπούλου.

Προβληματικό να επιμένεις ότι τα πράγματα πάνε καλά
«Μέσα σε μια πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, όπου η Νέα Δημοκρατία έχασε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους λόγω της αναποτελεσματικότητας και απαράδεκτης πολιτικής της, ειδικά όσον αφορά τα θέματα καθημερινότητας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 350.000 ψηφοφόρους και το ΠΑΣΟΚ αντί να εισπράξει μια ψήφο έχασε 110.000 ψήφους και λόγω της αποχής, φάνηκε ότι υπάρχει μία αύξηση του 0,95%, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι η εικόνα ενός κόμματος το οποίο φιλοδοξεί και μπορεί να είναι αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση και να ασκήσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Όταν λοιπόν υπάρχει όλο αυτό το σκηνικό και εσύ αντί να τα καταφέρεις, δυστυχώς υποχωρείς και δεν είναι αυτό το λυπηρό, αυτό το οποίο είναι προβληματικό. Για εμένα προβληματικό είναι το να μην μπορείς να το δεις. Το να επιμένεις ότι τα πράγματα πάνε καλά, το να αρκείσαι σε αναιμική ισχυροποίηση του ποσοστού σου ενώ έχεις κάθε δυνατότητα να πας μπροστά. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει είκοσι χρόνια, δεν ξέρω πόσο θα μας πάρει για να γίνουμε κυβέρνηση. Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι καθημερινά. Θέλουν μια ισχυρή ανταπάντηση τώρα» τόνισε η υποψήφια για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει Κεντροαριστερά στη χώρα και είναι το ΠΑΣΟΚ- Η κουβέντα γίνεται με όρους αγωνίας κάποιων να βρουν θέση
Ερωτηθείσα για τις ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, η κ. Γιαννακοπούλου επανέλαβε την «κρυστάλλινη» όπως τη χαρακτήρισε άποψή της, πως πιστεύει στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, με ένα ευρύ κάλεσμα στην κοινωνική του βάση, «τον κόσμο που είχε απογοητευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήγε στη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος πολύ απλά, έμεινε στον καναπέ του. Αυτόν τον κόσμο πρέπει να εκφράσουμε και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε. Πρέπει λοιπόν να γίνει από τη βάση οτιδήποτε. Από εκεί και πέρα, επειδή γίνεται μια άχαρη κατά την άποψή μου κουβέντα, η οποία περισσότερο λειτουργεί με όρους συγκολλήσεις κορυφής ή με όρους αγωνίας κάποιων στελεχών αν θα βρουν θέση την επόμενη μέρα ή οτιδήποτε, θέλω να σας πω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι δεν με αφορά. Δηλαδή θεωρώ ότι είναι τελείως σε λάθος προσέγγιση. Υπάρχει Κεντροαριστερά στη χώρα. Η Κεντροαριστερά είναι το ΠΑΣΟΚ. Το να μιλάμε για τη συγκόλληση δύο χώρων, οι οποίοι στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση έδειξαν δυναμική, εμένα δεν μου δείχνει ότι αυτό μπορεί να προσφέρει ελπίδα και προοπτική. Και βεβαίως το πιο βασικό όλων είναι ότι δεν γίνεται καμία κουβέντα, να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα, αλλά πάνω σε ποιο πρόγραμμα. Πάνω σε ποια προγραμματική σύγκλιση; Έτσι γενικά; Τι ακριβώς μας ενώνει προγραμματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη ή με τη Νέα Αριστερά; Άρα δεν μπορώ να πιστέψω σε κάτι τέτοιο. Πιστεύω στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, σε ένα ευρύ κάλεσμα, σε ένα δυνάμωμα του ΠΑΣΟΚ και από κει και πέρα όλα τα άλλα θεωρώ ότι πιο πολύ αφορούν κάποιους που θέλουν να βρουν ρόλο παρά οτιδήποτε άλλο» τόνισε η κ. Γιαννακοπούλου καταλήγοντας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα