Ν. Φίλης: Το «όραμα» του κ. Μητσοτάκη είναι ο «καλωδιωμένος» εργαζόμενος

Συνέντευξη του Νίκου Φίλη, Βουλευτή Α’ Αθηνών και Μέλους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του ALPHAκαι στην εκπομπή «ALPHA Ρεπορτάζ» (Ράνια Τζίμα, Σπύρος Λάμπρου, Λώρα Ιωάννου),13/5/2019.

Bασικά σημεία της συνέντευξης:

Για τη διακαναλική συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, τις δηλώσεις του για «το 7ήμερο» και τη 13η σύνταξη, και την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων

Αυτή η ασάφεια του κ. Μητσοτάκη, εάν υποκρύπτει μια θέση διαφορετική, καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί τεράστιο θέμα. Αλλιώς τι να υποθέσουμε; Ότι δείχνει ανικανότητας σαφούς διατύπωσης πολιτικών θέσεων; Τι κάνουμε, δηλαδή; Επικαλούμαστε προσωπικές ανεπάρκειες; Αλλά ας είναι. Είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι εννοούσε «7ήμερη λειτουργία» και όχι «7ήμερη εργασία». Αυτό είναι το όραμά μας για την εργασία; Είναι, μήπως, κάτι τέτοιο, «καινοφανές», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης χτες στη διακαναλική συνέντευξη; Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Μήπως, λοιπόν, το «καινοφανές» είναι η αμφισβήτηση του 5ήμερου και της αργίας;

Όσον αφορά, δε, το παράδειγμα του κ. Ρουσόπουλου (για τη λειτουργία του Ιδρύματος της Βουλής), γνωρίζει καλά ο κ. Ρουσόπουλος ότι το Ίδρυμα της Βουλής λειτουργεί κατά τρόπο που προσιδιάζει προς τη γενικότερη λειτουργία της Βουλής. Δεν πρόκειται για μια ιδιωτική υπόθεση και για αποφάσεις ενός «αφεντικού». Υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχει διαφάνεια.

Επίσης, σχετικά με την 13 σύνταξη, προκύπτει ένα απλό ερώτημα: συμφωνεί η Ν.Δ. το μέτρο αυτό που θεσπίζουμε να είναι μόνιμου χαρακτήρα, ναι ή όχι;

Ο κ. Μητσοτάκης στήνει διακαναλικές συνεντεύξεις, γιατί φοβάται να πάει στον λαό. Αντιθέτως, είδατε τις μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα, στην Πάτρα, στην Ξάνθη, στα Ιωάννινα και αλλού. Οι μεγάλες αυτές λαϊκές συγκεντρώσεις είναι ενδεικτικές ενός κοινωνικού κλίματος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αυτή η αλαζονεία και η αμφισβήτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων από τον κύριο Μητσοτάκη, προκαλεί θυμό  στους πολίτες. Και αυτό που βλέπω είναι ότι στις εκλογές θα ζήσουμε ξανά μέρες του 2015.

Επειδή, όμως, έχει ανοίξει εκ των πραγμάτων μια συζήτηση για τα εργασιακά, τίθεται το εξής ερώτημα: πρέπει να λειτουργούμε χωρίς αργία; Η συζήτηση αυτή δεν είναι εσωτερική, είναι διεθνής.

Η αμφισβήτηση των ισχύοντος πλαισίου των εργασιακών σχέσεων οδηγεί στον λεγόμενο «καλωδιωμένο εργαζόμενο»: χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προσωπική ζωή. Αυτό είναι το μοντέλο που θέλουμε;

Ναι, έχει αλλάξει η φύση της εργασίας, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο ρύθμισής της. Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να κάνει συμφωνία εκτός του πλαισίου του νόμου. Και ας μην ξεχνούμε και κάτι άλλο: τις κλαδικές συμβάσεις τις κατήργησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ , τις επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως και θέλουμε ανάπτυξη. Όμως η ενίσχυση του εισοδήματος των πολλών (με τη μείωση του ΦΠΑ, με τη 13η σύνταξη, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου κλπ) αναθερμαίνει την αγορά και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Για την απόρριψη του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση αδείας

Έχουμε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, θα δούμε εάν θα τεθεί θέμα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Δεν θα σχολιάσω ούτε την παρέμβαση αυτή ούτε τον νόμο. Απλώς θα σημειώσω ότι ο νόμος προβλέπει ότι, με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, άδεια χορηγείται (υπό προϋποθέσεις) σε όλους τους κρατουμένους, ακόμα και σε εκείνους που έχουν καταδικαστεί για τα ειδεχθέστερα εγκλήματα. Δεν έχω δει το σκεπτικό της απόφασης . Θέλω ,όμως, να τονίσω ότι ο τρόπος με τον οποίο η ΝΔ χειρίζεται το θέμα, συνιστά πολιτική πίεση προς τη Δικαιοσύνη.

Για τα θέματα ασφάλειας , τα επεισόδια στα Εξάρχεια και αλλού

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Σας θυμίζω, κύριε Ρουσόπουλε, ότι στη Μαρφίν είχαμε νεκρούς. Όπως βλέπετε, παίρνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Έχουμε σχέδιο και αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά με υπευθυνότητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα