Ν.Δένδιας: Τουρκία και Χαμάς στο πλευρό των Ταλιμπάν – Να ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας, Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, μετά την τριμερή συνάντηση με τους Κύπριους και Ισραηλινούς ομολόγους του, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιαρί Λαπίντ, ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να επιτραπούν οι επιδιώξεις αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισε τη σημασία της εμβάθυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τους συμμάχους της.

Στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε την Κυριακή (22.08) ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, συμμετέχοντας στην τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο. Πέρα από τις συζητήσεις των τριών υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση και με την υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, αλλά και με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Στη συνάντηση με την κ. Ελχαράρ συμμετείχε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, και από πλευράς του Έλληνα υπουργού τονίστηκε η σημασία της ενεργειακής συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & διασυνδεσιμότητας.

Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των τριών ΥΠΕΞ για την τριμερή συνάντηση, ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κ. Ναφταλί Μπένετ, με τις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης. Οι δυο άνδρες συνομίλησαν ακόμα για τη διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία σε όλους τους τομείς ανάμεσα σε Αθήνα και Ιερουσαλήμ, ενώ έθιξαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο «ντόμινο» που προκαλούν τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν, αφήνοντας ξεκάθαρα αιχμές για τη στάση που κρατάει η Τουρκία γύρω από το ζήτημα. Όπως ανέφερε, η Άγκυρα θεωρείται σύμμαχος των Ταλιμπάν ενώ και η Χαμάς τους συνεχάρη για την ανάληψη της εξουσίας. Ο Έλληνας υπουργός κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια χωρών όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ έτσι ώστε να μην επιτύχουν τις παράλογες επιδιώξεις τους.

Η δήλωση του κ. Δένδια

Είναι τόσο μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

Την τελευταία φορά που ήμουν εδώ, τον Μάιο, εκτοξεύτηκαν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Ήμουν ο πρώτος Ευρωπαίος Υπουργός που πέταξε εδώ για να καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις και να υπογραμμίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Μαζί, σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, συζητήσαμε μαζί σας και με τον Νίκο, τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας, ξεκινώντας από την πολιτική προστασία.

Και πρέπει να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία, εξ ονόματος της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, να σας ευχαριστήσω βαθιά, τόσο εσείς όσο και ο Νίκος, για τη βοήθειά σας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Για την αλληλεγγύη και τη συγκεκριμένη υποστήριξη, μας δώσατε.

Και πρέπει να πω ότι αυτό είναι κάτι που έχει δημιουργήσει ένα πολύ θετικό στοιχείο, τη συνεργασία μας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής. Θα συναντηθώ με την Ισραηλινή υπουργό Ενέργειας, Karine Elharrar, στη συνέχεια, για να μιλήσω για την ενεργειακή συνεργασία, τη διασυνδεσιμότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το φυσικό αέριο. Μπορούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα, ωφέλιμα για εμάς, τις τρεις χώρες μας, για την περιοχή και επίσης για την Ευρώπη.

Ο στόχος μας σήμερα ήταν επίσης να βρούμε νέους τρόπους για να θεσμοθετήσουμε τη συμμετοχή των στρατηγικών εταίρων του τριμερούς σχεδίου μας. Τα ανέφερες, ευχαριστώ.

Ευτυχώς, είναι πολλοί. Και πιστεύουμε ότι άλλες χώρες θα μοιραστούν τελικά τις ίδιες αρχές μαζί μας και τις ίδιες αξίες μαζί μας.

Και αυτό με φέρνει στο άλλο μείζον ζήτημα που εξετάσαμε σήμερα, τις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εσείς, Yair, ονομάσατε μια φράση: “Κύκλος της ζωής”. Χώρες που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη, το μέτρο, την ευημερία, το Διεθνές Δίκαιο.

Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε και έναν φαύλο κύκλο αντίθετο με αυτόν τον κύκλο της ζωής. Θρησκευτικός φανατισμός, τρομοκρατία, ένα «τόξο φονταμενταλισμού» που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο. έκαναν σαφή δήλωση ότι η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα. Και η Χαμάς, πολύ κοντά εδώ, συνεχάρη τους Ταλιμπάν.

Υπάρχουν χώρες στη γειτονιά μας που, σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουμε ότι είναι ακόμη και προς το συμφέρον των δικών τους κοινωνιών, προσπαθούν να αναβιώσουν παλιές αυτοκρατορίες και, ακόμη χειρότερα, παλιές αντιλήψεις. Κυριολεκτικά θαμμένος στην άμμο του παρελθόντος.

Και χρησιμοποιούν πολλά εργαλεία. Στρατιωτικές εισβολές σε άλλες χώρες, ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ασύμμετρος πόλεμος, πόλεμος πληρεξούσιου. Και, φυσικά, μερικές φορές βοηθούν την μετανάστευση, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο.

Η κοινή μας προσπάθεια είναι ότι αυτές οι προσπάθειες δεν πρέπει ποτέ να πετύχουν. Η σημερινή μας συνάντηση συνίσταται επίσης σε μια προσπάθεια ενίσχυσης μιας ισχυρής διμερούς σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα με δεχτούν αργότερα ο Πρόεδρος Herzog και ο Πρωθυπουργός Bennett, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολες εποχές και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις τους.

Είναι σαφές για εμάς ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων του σήμερα είναι να είμαστε μαζί με φίλους. Χτίζοντας γέφυρες σταθερότητας και ευημερίας για όλους. Ανοιχτό σε όλες τις πρόθυμες χώρες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο και ακόμη και πέρα.

Σας ευχαριστώ, αγαπητέ Yair, για την καλοσύνη και τη φιλοξενία σας.

Ευχαριστώ, αγαπητέ Νίκο, για το κλίμα στη συζήτησή μας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα