Ν. Δένδιας σε Τουρκία: Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν είναι αντικείμενο διαλόγου

«Eίμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ιδιαίτερα σε αναφορές για αλλαγή συνόρων», δήλωσε τη Δευτέρα (13/11) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, «καταδικάζοντας» παράλληλα «κάθε τάση αναθεωρητισμού» και αναφέροντας ότι δεν γίνεται διάλογος «εκτός ορίων και πλαισίων», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

«Ο διάλογος πρέπει να θεωρεί απολύτως δεδομένες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Κλείνοντας, σημείωσε: «Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν είναι αντικείμενο διαλόγου».

«Η Συνθήκη της Λωζάνης ρυθμίζει σύνορα και παράγει Διεθνή Νομιμότητα. Η Διεθνής Νομιμότητα συνεπάγεται Ιστορική Μονιμότητα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο X.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ και αναφορικά με την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Ν. Δένδιας είπε ότι η καταδίκη της Χαμάς είναι απόλυτη αλλά και επιβεβλημένη η προστασία των αμάχων.

 

«Πρεμιέρα» για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα

Την ίδια στιγμή και με σκοπό αλλά και με την ελπίδα να διατηρηθεί το καλό κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα (13/11) στην τουρκική πρωτεύουσα οι συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Άγκυρα, όπου, σήμερα Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, θα διεξαγάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη τουρκική.

Η επανέναρξη των συζητήσεων, σηματοδοτείται μάλιστα από μία διαφοροποίηση, καθώς επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι για πρώτη φορά ένα πολιτικό πρόσωπο, ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, και όχι κάποιος ένστολος αξιωματικός, γεγονός που καταδεικνύει την προσπάθεια να υπάρξει αλλαγή σελίδας και να «αποστρατιωτικοποιηθούν» οι διμερείς επαφές, δίνοντας τη θέση τους σε περισσότερο πολιτικά και διπλωματικά πεδία.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) άλλωστε αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των διμερών επαφών Αθήνας – Άγκυρας.

Το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένη αισιοδοξία και δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για τυχόν επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λόγω της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Στην Αθήνα άλλωστε εκτός από τη βούληση, υπάρχει και η πεποίθηση ότι η νέα σύρραξη στο Ισραήλ και η ρευστότητα που αυτή προκαλεί στην ευρύτερη «γειτονιά» μας, δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εκτιμάται, δηλαδή, από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, ότι και η τουρκική πλευρά έχει λόγους να κινείται μεν σε ένα τεντωμένο σχοινί σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τη δύση, αλλά ταυτόχρονα δεν θα επιλέξει στη δεδομένη φάση να αναζωπυρώσει ένα ακόμη μέτωπο, το «ελληνοτουρκικό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα