Ν. Δένδιας: Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν ζημιώνουν την Ελλάδα

Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, που τιτλοφορείται “Οι ενέργειες της Άγκυρας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν..” φιλοξενεί η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.

Με αφορμή το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης επί των θαλασσίων δικαιοδοσιών, ο κ. Δένδιας παρατηρεί ότι οι δύο χώρες δεν είναι γειτονικές, “άρα τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας”. Σημειώνει μάλιστα ότι οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα “δεν παράγει έννομα αποτελέσματα”. Τονίζει, ωστόσο, ότι “τέτοιες έκνομες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να ζημιώσουν την Ελλάδα” και προειδοποιεί ότι “θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών που εμπλέκονται σε αυτές με την ΕΕ”.

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η γειτονική χώρα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί και η ίδια μια “επανεκκίνηση” και ότι μέχρις στιγμής κάνει κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα “δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται. Διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, η οικονομία της είναι πλέον ανερχόμενη, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει διμερείς και τριμερείς σχέσεις με ισχυρά κράτη της περιοχής, και όπως αποδείχτηκε με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και με τον Στρατηγικό Διάλογο, είναι ισχυροί οι δεσμοί της με τις ΗΠΑ. Δεν είμαστε μια αδύναμη περιφερειακή χώρα έρμαιο των θελήσεων όποιου μας επιβουλεύεται” βεβαιώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ