Site icon The Indicator

Ν. Δένδιας: Μόνο υπό όρο ευρωπαϊκού κεκτημένου η συμμετοχή τρίτων χωρών στον αμυντικό σχεδιασμό ΕΕ

“Μόνο υπό τον όρο του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα πρέπει να συμμετέχουν τρίτες χώρες στον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης και όχι χώρες που δεν έχουν κράτος δικαίου και δημοκρατία.

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με την συμμετοχή ή μη της Τουρκίας, στον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ.

“Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι μια συμμαχία, είναι χώρος δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων των γυναικών.

Η άμυνα είναι άμυνα του εγχειρήματος, δεν είναι άμυνα χώρου ή χωρών, έχει καθαρό αξιακό πλαίσιο που ορίζεται μέσα στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούν παρά να το αναλαμβάνουν χώρες οι οποίες συνυπογράφουν το πλαίσιο.

Δεν μπορεί να το κάνουν χώρες που δεν έχουν δημοκρατία, που δεν προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, που δεν υπάρχει κράτος δικαίου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και προσέθεσε:

“Αν η Ευρώπη θέλει να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια τρίτες χώρες, οι τρίτες χώρες βεβαίως να συμμετάσχουν, υπό τον όρο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μόνον έτσι, αλλιώς δεν γίνεται. Αυτή είναι η κυβερνητική θέση. Και δεν είναι μια θέση αλά καρτ που αφορά την Τουρκία. Αφορά οιονδήποτε”.

Στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Άμυνας, “Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων”, ο κ. Δένδιας υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων, σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου έκανε δεκτές βελτιωτικές προτάσεις και το χαρακτήρισε “ένα ακόμα τμήμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και όχι μια εμβαλωματική παρέμβαση που λύνει ορισμένα ζητήματα”.

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση και νέων νομοσχεδίων που θα αφορούν, τη θητεία, την εφεδρεία, την καριέρα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την εθελοντική στράτευση των γυναικών, συμπληρώνοντας ότι “θα έρθουν στη Βουλή, ως κυβερνητική τροπολογία, οι εγγυήσεις διαφάνειας τις οποίες υποσχέθηκα στην επιτροπή εξοπλιστικών, για τα θέματα του εξοπλιστικού”.

“Συμφωνούμε όλοι ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόκληση ασφάλειας και η Πολιτεία, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει μία απάντηση, και την έδωσε με αυτό που ονομάζεται “Ατζέντα 2030″. Μπορεί να κατηγορηθούμε για πάρα πολλά πράγματα και να μας ασκηθεί κριτική. Ουδείς αλάνθαστος. Αλλά όχι για μη ολιστική προσέγγιση”, είπε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε:

“Είμαι πάντοτε έτοιμος να δεχθώ οποιαδήποτε επιπλέον πρόταση που τείνει προς τη διαφάνεια, από κόμματα της αντιπολίτευσης ή φορείς μέσα στο πλαίσιο της λογικής. Διότι δεν διεκδικώ με κανένα τρόπο, ούτε διεκδικεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ή η κυβέρνηση, την απόλυτη γνώση, της απόλυτης αλήθειας.

Κι επειδή η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τα θέματα διαφθοράς στα εξοπλιστικά, πρέπει αυτό να το αποφύγουμε. Όταν ζητάμε το υστέρημα της κοινωνίας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας, πρέπει προφανώς να διασφαλίζουμε ότι αυτό το υστέρημα πάει εκεί που πρέπει. Ούτε εγώ διεκδικώ γνώση επιλογής συγκεκριμένου τύπου όπλου έναντι άλλου όπλου. Διεκδικώ την πολιτική ευθύνη μιας συνολικής κατεύθυνσης την οποία σας εκθέτω. Από κει και πέρα, την πρόταση των όπλων την έχει η φυσική ηγεσία και την επιλογή των όπλων την έχει κατ΄ αρχήν ως γνώμη η επιτροπή εξοπλιστικών και το ΚΥΣΕΑ μετά”.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Δένδιας για τα θέματα των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), επισημαίνοντας ότι “θα έρθει μια πλήρης προσέγγιση, η οποία θα συνιστά αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση, όπως συμβαίνει σήμερα, στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης δύο βασικών ρόλων: τον διοικητικό ρόλο και τον ρόλο των χειριστών των προϊόντων της εξελιγμένης τεχνολογίας, που σιγά-σιγά αποκτά ο στρατός”.

“Πρέπει να πετύχουμε βελτίωση των μισθολογικών απολαβών και το κάνουμε ήδη αλλά με υγιείς όρους. Όχι με όρους, να μοιράζουμε τενεκεδάκια ως εάν απευθυνόμασταν σε ιθαγενείς κατά την ανακάλυψη ηπείρων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε λάθος τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί έλλειψης χρημάτων και προσωπικού αντιτείνοντας ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης και μάλιστα σε πολλές κατηγορίες υπάρχει μεγάλη υπερστελέχωση”. Όπως είπε, “έχουμε σε όλο το σύστημα 80% στους γιατρούς, στα νοσοκομεία 84%, στους νοσηλευτές 94%, στις θέσεις οιασδήποτε ειδικότητας που είναι υπαξιωματικοί, 95%”.

“Ξέρετε πού έχουμε 183% στον δημόσιο τομέα; Στους κτηνιάτρους. Ο ελληνικός στρατός διαθέτει 549 σκυλιά, 6 άλογα και 10 γεράκια. Προς εξυπηρέτησή τους έχουμε 158 κτηνιάτρους, 183% πάνω από την προβλεπόμενη οργανική σύνθεση. Έχουμε 174% ψυχολόγους. Έχουμε 122% στους φαρμακοποιούς. Ρωτούσατε πώς θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τα φαρμακεία νυκτός. Προσέξτε, το 122%, για να έχετε και αριθμό είναι 180 φαρμακοποιοί για 11 φαρμακεία. Και σοβαρά, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτά τα φαρμακεία και το βράδυ; Και βεβαίως μπορούμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Δένδιας απέρριψε και τις αντιρρήσεις στη δυνατότητα οι στρατιωτικοί γιατροί να μπορούν σε έκτακτες ανάγκες να καλύπτουν ανάγκες του ΕΣΥ, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα ότι 82 γιατροί υπηρετούν σε επιτελεία.

“Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν είναι η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη χρημάτων, είναι η πλήρης έλλειψη σοβαρού συστήματος διοίκησης, το οποίο να μπορεί να επιτρέψει οι ιατρικές υπηρεσίες να έχουν την ανάλογη στήριξη. Χρειαζόμαστε λοιπόν ορθολογική διανομή προσωπικού. Χρειαζόμαστε για να γίνει αυτό διακλαδικότητα, τη δυνατότητα να μετακινούμε, όταν χρειάζεται, γιατρό για να παράσχει ένα χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες του σε ένα άλλο στρατιωτικό νοσοκομείο, είναι απολύτως απαραίτητο”, επισήμανε.

Exit mobile version