Ν. Δένδιας: Ισχυρή βούληση της Ελλάδας η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων με Λ. Αμερική και Καραϊβική

Την ισχυρή βούληση της Ελλάδας να ενδυναμωθούν περισσότερο οι φιλικές σχέσεις με τα κράτη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση με θέμα «Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής».

Ηεκδήλωση διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, με συμμετοχή των πρέσβεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, η πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνει τους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και «βάζει τις βάσεις για εμβάθυνση της πολιτικής συνεργασίας».

«Απέχουμε πολύ, όμως έχουμε αναπτύξει ισχυρούς, ανθεκτικούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης», ανέφερε και προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα για απόκτηση καθεστώτος παρατηρητή στον οργανισμό Sica.

«Τα κοινά μας χαρακτηριστικά είναι πάρα πολλά: η αφοσίωση στην ιδέα της ελευθερίας, οι αγώνες για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η βαθιά επιθυμία για την ελευθερία οδήγησε τους λαούς και στη χώρα μας και στη Λατινική Αμερική στους αγώνες για την ανεξαρτησία και μάλιστα περίπου την ίδια ιστορική περίοδο».

«Ο παλμός των οργανώσεων ομογενών, μέσα από την τακτική ανταλλαγή εμπειριών εξανεμίζουν τη γεωγραφική απόσταση», σημείωσε ο κ. Δένδιας. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη στη Λατινική Αμερική τον περασμένο μήνα και γνωστοποίησε πως και ο ίδιος προγραμματίζει να επισκεφθεί την περιοχή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Η πολιτική και διπλωματική σύγκλισή μας στα διεθνή φόρα είναι προφανής και μπορεί να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, γιατί βασίζεται στην ευρεία πεποίθηση στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα, ως ενεργό μέλος της ΕΕ, παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο των δύο προσεχών διασκέψεων για τους Ωκεανούς στον Παναμά και στην Ελλάδα, έχουμε συμφωνήσει ήδη να συντονίσουμε τις δράσεις μας για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους: την προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου περιβάλλοντος» σημείωσε ενώ τόνισε:

«Περισσότερη κατανόηση και συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «η Ελλάδα αποδεικνύει και θα αποδεικνύει πάντοτε την αλληλεγγύη προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής» και τόνισε πως συνυπογράφει και ενθαρρύνει την εκπεφρασμένη απόφαση της ΕΕ για εντονότερη δραστηριοποίηση στην περιοχή.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, αλλά δεν επιτρέπεται να απορροφήσει το σύνολο του διπλωματικού οξυγόνου της ΕΕ. Θα επιδιώξουμε μια ολοένα στενότερη επικοινωνία και συνεργασία στον πολιτικό τομέα, στο εμπόριο, στην οικονομία και βέβαια στον πολιτισμό», κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα