

Τα δύο διαφορετικά παραδείγματα της Τουρκίας και της Ελλάδας παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του στο 6th Delphi Forum Washington DC, ώστε οι ΗΠΑ να επιλέξουν ποιος εξυπηρετεί βέλτιστα τα συμφέροντά τους.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημειώνει : «Από τη μία έχουμε μια αυταρχική χώρα που δεν αισθάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσα» αναφέρει για την Τουρκία και «από την άλλη έχουμε μια χώρα υπέρμαχο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων που βασίζονται στη Διεθνή Τάξη».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Δένδια:
«Θα προτείνω δύο διαφορετικά παραδείγματα, όπως υφίστανται στη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο. Και έπειτα, οι ΗΠΑ θα μπορούν να αποφασίσουν ποιο από αυτά τα δύο παραδείγματα εξυπηρετεί βέλτιστα τα συμφέροντά της.
Από τη μία έχουμε μια αυταρχική χώρα που δεν αισθάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, διατηρώντας στενότατες σχέσεις μαζί της. Και αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη πολιτική. Είναι μια διαρκής πολιτική.
Και βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, αμφισβητεί διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες, εμπλέκεται ενεργά σε τοπικές διαμάχες, αποτελεί η ίδια πηγή αστάθειας, στρέφεται περισσότερο προς το Ισλάμ μέρα με τη μέρα, ανοίγει χιλιάδες ισλαμικά σχολεία, φιλοξενεί την αδελφότητα της Χαμάς, είναι δηλωμένος εχθρός του Ισραήλ.
Και από την άλλη έχουμε μια χώρα υπέρμαχο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων που βασίζονται στη Διεθνή Τάξη. Μια σύγχρονη Δημοκρατία, με όλα της τα λάθη, η οποία ωστόσο διαθέτει θεμελιώδη δικαιώματα, ελευθερία του λόγου, δικαιώματα των γυναικών, ελευθερία της πολιτικής έκφρασης και η οποία είναι προσηλωμένη στις δημοκρατικές αξίες. Ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια χώρα η οποία πολέμησε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους πλάι-πλάι με τις δυνάμεις της Δημοκρατίας και που έχασε περίπου το 10% του πληθυσμού της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα δύο παραδείγματα λοιπόν παρουσιάζονται ενώπιον των ΗΠΑ ώστε να επιλέξουν.
(από την ομιλία μου στο “6th Delphi Forum Washington DC”)».
Σχετικά Νέα
Κ.Τσουκαλάς: Χρειάζονται λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα όπως η έκπτωση του ενοικίου από το φορολογητέο εισόδημα
Την εκτίμηση ότι οι Έλληνες πολίτες πέρασαν το πιο ακριβό Πάσχα, κάτι το οποίο.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Ουσιαστικό βήμα προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ο συνεδριακός τουρισμός
Το νεόδμητο συνεδριακό κέντρο του Theartemis Palace Hotel στο Ρέθυμνο επισκέφθηκε πρόσφατα η υπουργός.
Σ.Παπασταύρου: Έρχονται άμεσα επιδοτήσεις για ΜμΕ
Τις προσεχείς πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόσο σε ενεργειακά όσο και χωροταξικά.
Θ.Κοντογεώργης: Επιδιώκουμε η ανάπτυξη να επιστρέφει στην κοινωνία με παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα
Τα ζητήματα της οικονομίας – ελληνικής και διεθνούς – ήταν το βασικό θέμα συζήτησης.