

Σαφή θέση ως προς την αναγκαιότητα αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων μεταξύ Πολιτείας, Δήμων και αυτοδιοίκησης, αλλά και ως προς την ισχυρή βούληση της περιφερειακής αρχής να προβεί σε δράσεις – ακόμα και καθ΄ υπέρβασιν των στενών αρμοδιοτήτων της – για την ενίσχυση της ασφάλειας του οδικού δικτύου και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, πήρε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, με παρέμβασή του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Δεκατιανοί”, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε γέφυρα επί της Λ. Βουλιαγμένης.
“Αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία ευθύνη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι εγώ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για προβλήματα στη γέφυρα, οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ανέλαβαν δράση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομικό κενό ως προς την αρμοδιότητα για τη συντήρησή της. Όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν τρεις αυτοψίες, παρουσία εμπειρογνώμονα του ΕΜΠ και έχει ήδη οριστικοποιηθεί μια προμελέτη, ενώ υπάρχει συνεργασία με τον Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης για την εύρεση οριστικής λύσης, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάρρευσης της γέφυρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι “είναι ασυντήρητη πάρα πολλά χρόνια και χρειάζεται να κάνουμε παρέμβαση”.
Αναφερόμενος στην αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει “το μπαλάκι της εύκολης μεταφοράς των ευθυνών στην αυτοδιοίκηση”, υπογραμμίζοντας ότι το 2020 μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η αρμοδιότητα των γεφυρών του οδικού δικτύου της Αττικής πέρασε στην Περιφέρεια “χωρίς καμία διαβούλευση, σε μία νύχτα. Μιλάμε τώρα για 108 γέφυρες, που δεν έχει κατασκευάσει καμία από αυτές από την Περιφέρεια Αττικής. Ακόμα και τα σχέδια και τις μελέτες κατασκευής δεν τις έχουμε στα χέρια μας. Και δεν συζητάω βέβαια και τα χρήματα που χρειάζονται για να συντηρηθούν όλες αυτές οι γέφυρες” υπογράμμισε σχετικά. Απαντώντας μάλιστα σε αιτιάσεις στελεχών της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας, επεσήμανε ότι δεν είχε γίνει καμία ενέργεια προς βελτίωση των όρων ασφαλείας στις γέφυρες της Αττικής στο παρελθόν: “Έχει συντηρηθεί έστω μισή γέφυρα; Έχει γίνει οποιαδήποτε πράξη η οποία να βρήκαμε έτοιμη ώστε να μπορέσουμε πάνω σε αυτό να χτίσουμε το ζήτημα της συντήρησης και ειδικά το ιδιαίτερο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών;” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Παρά τα νομικά κενά στις αρμοδιότητες, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της στατικότητας της γέφυρας, ενώ τόνισε τη βούληση της περιφερειακής αρχής να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των πολιτών, ακόμα και εκεί που δεν έχει σαφείς νομικές υποχρεώσεις. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού, καθώς όπως τόνισε, η νέα διοίκηση δεν ακολούθησε τη διελκυστίνδα αρμοδιοτήτων μεταξύ των προηγούμενων και της Πολιτείας, προβαίνοντας άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση άνω των 37.000 τόνων φερτών υλικών, εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη παροχετευτικότητα του ποταμού.
“Εγώ δεν είμαι σε ένα γραφείο, είμαι στο πεδίο. Έξω είμαι κάθε μέρα. Εμένα θα μου επιτρέψετε να παραμένω ενεργός πολίτης. Οπότε στο ζήτημα, η απάντηση είναι ποιος θα λύσει το πρόβλημα” κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Χαρδαλιάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Συλλυπητήρια Κ. Μητσοτάκη για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου
“Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι.
ΣΥΡΙΖΑ: Η επέτειος της 21ης Απριλίου αποτελεί υπόμνηση του καθήκοντος θωράκισης
«Η θλιβερή επέτειος της 21η Απριλίου αποτελεί πάντα υπόμνηση του καθήκοντος θωράκισης και υπεράσπισης.
ΚΚΕ: Οι πρωταγωνιστές της δικτατορίας των συνταγματαρχών ήταν πρόσωπα που υπηρέτησαν τους μηχανισμούς του αστικού κράτους
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τη “μαύρη” επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας.
Ν. Ανδρουλάκης για την 21η Απριλίου: Η συλλογική μνήμη άγρυπνος φρουρός των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 γύρισε την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω,.