Ν. Αναστασιάδης: Παρακάλεσα τον Νετανιάχου να μας δώσει λίγα εμβόλια

Απάντηση στην πληροφορία ότι η Κυπριακή Προεδρία ήλθε σε επαφή με τις Αρχές του Ισραήλ για την προμήθεια διμερώς εμβολίων από το εν λόγω κράτος δίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα Κυριακή στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει:

«Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση».

Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ».
Τέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει κοινή γραμμή της ΕΕ για τους εμβολιασμούς και αν αυτό συνιστά διάσπασή της, ο κ. Αναστασιάδης απαντά αρνητικά: «Οχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».

Daily Mail: «Το Ισραήλ εξασφάλισε επαρκή εμβόλια πληρώνοντας ακριβότερα την Pfizer»

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε το Σάββατο δημοσίευμα της Daily Mail, η οποία ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά 17 φορές μέσα σε λίγες μέρες για να διασφαλίσει επαρκή ποσότητα εμβολίων για τη χώρα του.

Daily Mail: «Το Ισραήλ εξασφάλισε επαρκή εμβόλια πληρώνοντας ακριβότερα την Pfizer» – Media

Σύμφωνα με την Daily Mail, η χώρα φέρεται να συμφώνησε να αγοράσει κάθε δόση έως και 50% ακριβότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να έχει εξασφαλίσει αρκετή ποσότητα για επίτευξη ανοσίας της αγέλης μέσα στην Άνοιξη.

Το Ισραήλ έχει ήδη εμβολιάσει 1.8 εκατομμύριο ανθρώπους, το ένα πέμπτο του πληθυσμού του, μέσα σε τρεις εβδομάδες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είχε παραγγείλει εμβόλιο της εταιρείας μέχρι τα μέσα Νοέμβρη, όταν η Βρετανία εξασφάλισε 40 εκατομμύρια δόσεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το Ισραήλ φέρεται να συμφώνησε να καταβάλει τουλάχιστον 45 δολάρια ανά δόση, με τη Βρετανία να έχει κλείσει συμφωνία για 30 δολάρια.

Σχετικά Νέα