N.Βούτσης:«Η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση μέσα στην επόμενη τριετία»

voutsnik«Φρέσκια» ανάγνωση στη μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει προσεχώς για την αναθεώρηση του Συντάγματος δίνει ο πρόεδρος της Βουλής στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο Νίκος Βούτσης εντάσσει στη θεματολογία της διαβούλευσης τη «νέα ύλη» που προέκυψε από την υπαγωγή της χώρας στη μνημονιακή λιτότητα και αναφέρεται στα δημοψηφίσματα, τις σχέσεις Κράτους–Εκκλησίας και το ζητούμενο της ελάχιστης εγγυημένης διαβίωσης.

Τονίζει το «στοίχημα» της κυβέρνησης που λέγεται «παράλληλο πρόγραμμα» και προβλέπει τη δυνατότητα εξόδου της χώρας από την κρίση σε τρία χρόνια.

Αναφερόμενος, τέλος, στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να επιδοθεί σε «κυνήγι μαγισσών».

• Η παρούσα κυβέρνηση στηρίζεται σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 155 βουλευτών. Μπορεί να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής του Μνημονίου ή προβλέπετε σύντομα νέες εκλογές;

Ολα θα κριθούν από την επιτυχία στους σταθμούς του οδικού χάρτη των επόμενων μηνών. Η ταυτόχρονη εφαρμογή και υλοποίηση ισοδύναμων μέτρων σε σχέση με κοινωνικά επιζήμιες και οδυνηρές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από προαπαιτούμενα της δανειακής συμφωνίας θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα που θα δίνουν ταυτοτική και αξιακή διάσταση στη διακυβέρνηση της Αριστεράς, ως ένα παράλληλο, άλλο πρόγραμμα.

Αυτό είναι το στοίχημα που έχει βάλει η κυβέρνηση. Ολα τα παραπάνω δεν σχετίζονται αναγκαστικά με τον αριθμό των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το ζήτημα είναι να υπάρξουν και να δημιουργηθούν ευρύτατες συναινέσεις και ανοχές και, το κυριότερο, να υπάρξουν νέες ελπίδες και προσδοκίες μέσα στο κοινωνικό σώμα.

• Πόσο αισιόδοξος είστε ότι το νέο Μνημόνιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση;

Η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση μέσα στην επόμενη τριετία με την κοινωνία όρθια. Αυτό είναι το στοίχημα. Η προσδοκία για ένα ρεαλιστικό, αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι Φλεβάρη-Μάρτη του 2016 και στην καρδιά του θα βρίσκονται οι προτεραιότητες και το πεδίο της παραγωγικής ανασυγκρότησης σε όλους τους τομείς.

Η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα

• Εάν χρειαστεί, μπορεί να προκύψει άλλη κυβερνητική λύση από την παρούσα Βουλή;

Το ζητούμενο είναι να κατατίθενται προτάσεις και να γίνεται ένας ειλικρινής διάλογος, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί κάθε φορά μια ευρύτερη συναίνεση και στήριξη σε πολιτικές με θετικό, προοδευτικό πρόσημο. Είναι πάρα πολύ νωρίς, αν πιστεύουμε ότι πράγματι αυτή η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει εντελώς τη διακινδύνευση της «αριστερής παρένθεσης», για να μιλήσουμε για άλλες κυβερνητικές συνθέσεις και σχήματα.

Προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο δεν έχουν παρουσιαστεί, ούτε προεκλογικά ούτε μέχρι σήμερα. Εκτιμώ ότι η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία έχει συνεκτικά στοιχεία διακυβέρνησης στα βασικά ζητήματα και ο νέος συσχετισμός που προέκυψε είναι καταλυτικός για τη νέα σελίδα της πολιτικής ζωής.

• Ηδη η κυβέρνηση έχει προσχωρήσει στις εξπρές διαδικασίες νομοθέτησης που στο παρελθόν κατήγγελλε. Μήπως δεν γίνεται διαφορετικά;

Προσπαθούμε, ήδη έχει γίνει αυτό τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας, να μη χάνουμε ούτε ένα λεπτό από την ουσιαστική συζήτηση με τους φορείς και ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, στο πλαίσιο των συζητήσεων των επιτροπών σε τέσσερις συνεδριάσεις και σε σχετικά άνετη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Οταν λοιπόν μιλάμε για επείγουσες διαδικασίες που πράγματι εφαρμόζουμε, αυτό έχει να κάνει με τις συντμήσεις προθεσμιών ανάμεσα στις συνεδριάσεις, πράγμα βεβαίως που δυσκολεύει τα κόμματα και τους βουλευτές στην πιο σωστή κατανόηση και τη συζήτηση στο πλαίσιο του καθενός κόμματος των επιμέρους νομοσχεδίων – είναι κάτι που το αναγνωρίζω.

Από την άλλη, εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη διεκπεραίωσης ενός όγκου νομοθετικής δουλειάς που είναι απολύτως απαραίτητη μετά την «πολεμική» περίοδο του προηγούμενου οκταμήνου.

Πηγή:efsyn

Σχετικά Νέα