Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Ιούλ 27th, 2016

Nέο πρεσβευτή στην Τουρκία διόρισε η ΕΕ

74794ABE448298CF3F282AC8748D01F8Η Ευρωπαϊκή Ένωση διόρισε την Τετάρτη νέο πρεσβευτή στην Τουρκία, έναν και πλέον μήνα μετά την παραίτηση του προκατόχου του λόγω δηλώσεων που εξόργισαν την Άγκυρα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ονόμασε τον Κρίστιαν Μπέργκερ, αυστριακό διπλωμάτη, επικεφαλής της αντιπροσωπείας την ΕΕ στην Τουρκία.

Ο Μπέργκερ είναι σήμερα επικεφαλής της διεύθυνσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

«Έχει 30 χρόνια εμπειρίας σε ποικίλα διπλωματικά καθήκοντα σε διάφορους διεθνούς οργανισμούς, περιλαμβανομένων ευρωπαϊκών θεσμών από το 1997» ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε για τον διορισμό τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ προς τις «νόμιμες αρχές της χώρας», παράλληλα όμως «υπογράμμισε τις προσδοκίες» των Βρυξελλών όσον αφορά την τήρηση των «υψηλότερων προτύπων του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Οι υπηρεσίες της πρεσβείας της ΕΕ στην Τουρκία ανακοίνωσαν στα μέσα Ιουνίου την παραίτηση του ευρωπαίου πρεσβευτή Χάνσγεργκ Χάμπερ, ο οποίος είχε κάνει δηλώσεις τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση θεώρησε ανάρμοστες, Ο Χάμπερ, ο οποίος είχε αναφερθεί στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αποχωρεί από τη θέση την 1η Αυγούστου.

Ο γερμανός διπλωμάτης είχε κληθεί στο τουρκικό ΥΠΕΞ τον Μάιο, έπειτα από δηλώσεις του για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους υπηκόους που θέλουν να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν.

«Έχουμε ένα γνωμικό. «Ξεκίνα σαν Τούρκος και τέλειωσε σαν Γερμανός». Αλλά εδώ συνέβη το αντίθετο. Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι» είχε δηλώσει ο Χάμπερ, για να υπογραμμίσει ότι η συμφωνία για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες ξεκίνησε με συντεταγμένο τρόπο αλλά στη συνέχεια συνάντησε προβλήματα.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo