Μυστηριώδης θάνατος Ρώσου αξιωματούχου – Έκανε «έπεσε» στο κενό

Συνιστά μία ιδιαίτερα περίεργη -και συχνά μυστηριώδη σειρά υποθέσεων θανάτου στη Ρωσία. Ήδη από τις αρχές του 2022, έχουν σημειωθεί πολλαπλοί ασυνήθιστοι θάνατοι Ρώσων επιχειρηματιών ή υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τα τοπικά ρωσικά δημοσιεύματα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Ρωσία βρέθηκε νεκρός στην πυλωτή του σπιτιού του. Όπως φαίνεται έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματος του, κάνοντας «βουτιά» από ύψους 12 ορόφων.

Η σορός του Αρτέμ Μπαρτένεφ, 42 ετών, ο οποίος υπηρετούσε στο Περιφερειακό Δικαστήριο Κίροφσκι στην πόλη Καζάν, βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης κοντά στο ακίνητό του στην πρωτεύουσα της ρωσικής δημοκρατίας Ταρταρστάν.

Ο Μπαρτένεφ, ο οποίος ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες, είχε διοριστεί με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις 14 Ιουλίου 2022 και χειριζόταν διοικητικές και αστικές υποθέσεις. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kazan 24, την ημέρα του θανάτου του επρόκειτο να προεδρεύσει σε μια δίκη. Η σύζυγός του, την ώρα του θανάτου του, είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο τους.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας, με την οποία επικοινώνησε το Newsweek για να σχολιάσει, ερευνά τις συνθήκες του θανάτου, όπως αναφέρθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, η Μαρίνα Γιάνκινα, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής υποστήριξης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, πέθανε σε ηλικία 58 ετών μετά από πτώση από παράθυρο στην Αγία Πετρούπολη. Η ίδια στο παρελθόν είχε επικρίνει το Κρεμλίνο για τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία.

Επίσης, ο Πάβελ Αντόφ, ένας Ρώσος πολιτικός που επέκρινε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, βρέθηκε νεκρός μετά από πτώση από παράθυρο στην Ινδία στις 25 Δεκεμβρίου 2022.

Ο Ραβίλ Ουλφάτοβιτς Μαγκάνοφ, πρόεδρος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil, βρέθηκε νεκρός την 1η Σεπτεμβρίου 2022, αφού έπεσε από το παράθυρο ενός νοσοκομείου στη Μόσχα. Ο Μαγκάνοφ ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία το 1993 και, το 2020, ανέλαβε πρόεδρός της. Το 2019, ο Βλαντίμιρ Πούτιν του απένειμε βραβείο για το έργο του συνολικά.