Μυστήριο με γυαλιστερό ζελέ που ανακαλύφθηκε στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Ένα περίεργο υλικό στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης ανακάλυψε προ ημερών το κινεζικό ρόβερ Yutu-2, με τους επιστήμονες να μην γνωρίζουν για τι ουσία πρόκειται.

Πρόκειται για μια ουσία σαν γυαλιστερό ζελέ, την οποία εντόπισε τυχαία το ρόβερ του σκάφους Chang’e-4 με τους κινέζους χειριστές του στο Πεκίνο να δίνουν εντολή για αναβολή άλλων προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, προκειμένου να εστιάσουν στην απρόσμενη ανακάλυψη.

Το υλικό, που βρίσκεται στον πυθμένα ενός μικρού πρόσφατου κρατήρα, ξεχωρίζει αισθητά από άποψη σχήματος, υφής και χρώματος σε σχέση με το γύρω σεληνιακό περιβάλλον του. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια εξήγηση περί τίνος πρόκειται, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα από τους Κινέζους κάποια φωτογραφία του υλικού. Σύμφωνα με μία εκδοχή, είναι λιωμένο γυαλί που δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στο φεγγάρι.

Η κινεζική ανακάλυψη θύμισε την έκπληξη και την έξαψη που είχε προκαλέσει το 1972 η ανακάλυψη -από τον γεωλόγο αστροναύτη Χάρισον Σμιτ της αποστολής «Απόλλων 17» της NASA- ενός τμήματος του σεληνιακού εδάφους έντονα πορτοκαλί χρώματος, το οποίο τελικά εκτιμήθηκε πως δημιουργήθηκε στη διάρκεια μίας έκρηξης σεληνιακού ηφαιστείου πριν 3,64 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το Chang’e-4 προσεληνώθηκε στις 3 Ιανουαρίου φέτος στη μόνιμα κρυμμένη πλευρά του φεγγαριού (η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που πέτυχε κάτι τέτοιο) και το μικρό ρόβερ Yutu-2 της σεληνιακής ακάτου έκτοτε εξερευνά την επιφάνεια γύρω από το σημείο προσελήνωσης, έχοντας ήδη διανύσει μερικές εκατοντάδες μέτρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα