MyCoast: Ξεκινά το «σαφάρι» των ελεγκτών – Στο «μικροσκόπιο» οι καταγγελίες

Οι υπηρεσίες (Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματικές Υπηρεσίες και Αστυνομία) που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες «σηκώνουν τα μανίκια» και σκοπός είναι να βρεθούν και στην πιο απομακρυσμένη παραλία της χώρας, ώστε να καταγράψουν τυχόν αυθαιρεσίες.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ήδη ξεκίνησε η συγκρότηση πολυμελών ελεγκτικών κλιμακίων, τα οποία θα ελέγξουν όλες τις σοβαρές καταγγελίες (αρχής γενομένης από τις επώνυμες) για αυθαιρεσίες στις παραλίες της χώρας.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι θα ακολουθήσουν τη διαδικασία που ήδη γίνεται για τις φορολογικές παραβάσεις, καθώς οι υπάλληλοι των Κτηματικών Υπηρεσιών θα σταλούν εκτός έδρας και δη σε διάφορα μέρη, ώστε να αποφεύγεται η εντοπιότητα.

Για παράδειγμα, υπάλληλοι από την Αττική θα ενισχύσουν ελεγκτικά κλιμάκια σε νησιά του Αιγαίου, και αντιστρόφως.

Η συγκεκριμένη πρακτική εξυπηρετεί απόλυτα και τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό σε περιοχές όπου καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα

Ο ρόλος του MyCoast και ο ανταγωνισμός

Βασικό εφαλτήριο για τη διαδικασία των ελέγχων θα αποτελέσει η γνωστή -πλέον- εφαρμογή MyCoast, όπου γίνονται οι καταγγελίες για τις αυθαιρεσίες, αφού όμως πρώτα διευκρινιστούν περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ ανταγωνισμών.

Για παράδειγμα, εμφανίστηκαν δεκάδες καταγγελίες για την περιοχή της Πάργας, προκαλώντας το ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών. Έγιναν αυτοψίες, βάσει των καταγγελιών, αλλά δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Τι είχε συμβεί; Από την επεξεργασία των ανώνυμων καταγγελιών, διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από δύο ΙΡ (ηλεκτρονικές διευθύνσεις). Κατόπιν διερεύνησης αποδείχθηκε ότι δύο επιχειρηματίες, με αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή, αλληλλοκαταγγέλθηκαν.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου λόγω των υψηλών ποσοστών παραβατικότητας, κινητοποιήθηκαν αμέσως ελεγκτικά κλιμάκια. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι αλληλοκαταγγελίες επιχειρηματιών αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμιά βάση.

Προτεραιοποίηση των καταγγελιών

Από τις περίπου 8.900 καταγγελίες, το βάρος πέφτει κατ’ αρχάς στις 1.100 που είναι επώνυμες κι από και πέρα γίνεται κατηγοριοποίηση ανά Περιφερειακή Ενότητα και είδος σύμβασης παραχώρησης.

Από αυτές τις καταγγελίες έχουν ήδη αξιολογηθεί 600, οι οποίες αφορούν σε 10 περιοχές. Εκεί επικεντρώνονται οι έλεγχοι των επόμενων ημερών κι όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται μόνο για πολύ δημοφιλείς παραλίες, που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα π.χ. η περίπτωση της Ρόδου και της Πάρου, αλλά και για παραλίες σε περιοχές πέραν πάσης υποψίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Χαλκιδική θα έχει την τιμητική της, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για παραβάσεις και αυθαιρεσίες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, που έχουν λάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται με δύο τρόπους:

  1. Mε αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας.Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας συντάσσεται επιτόπου πόρισμα – έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό και επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως, και:
  2. Mε εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας, ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό και βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα – εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα