ΜyCar: Κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας με λίγα κλικ στον υπολογιστή ή στο κινητό – Πρόστιμα φωτιά

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή ακόμη και στο κινητό τους.  Η προθεσμία λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ.

Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και  δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες. Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Για τη ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω;

  • Συνδέεστε στην   εφαρμογή  myCAR  της ΑΑΔΕ με  τους  κωδικούς  Taxisnet.
  • Καταχωρείτε  τον  Τ.Κ.  της  περιοχής,  την  οδό  και  τον  αριθμό.
  • Δηλώνετε  υπεύθυνα  το  χώρο  στάθμευσης,  ο  οποίος  πρέπει  να  είναι  ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
  • Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί  σε  ψηφιακή  ακινησία.  Στην  περίπτωση  που  υπάρχουν  συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

2. Μπορώ να θέσω όλα τα οχήματα μου σε ψηφιακή ακινησία;

Όχι,  η  ψηφιακή  ακινησία  επιτρέπεται  μόνο  για  Επιβατικά  Ι.Χ.  και  Δίκυκλα  Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

3. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να πάω στη Δ.Ο.Υ να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου;

  • Η  ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:
  • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
  • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
  • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
  • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
  • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
  • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
  • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
  • Πλειστηριασμού του οχήματος
  • Αποξένωσης  του  ιδιοκτήτη  ή  κατόχου  από  το  όχημα,  όπως  στην  περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
  • Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

4. Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία;

Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες όταν πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

5. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί  ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει  πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;

Στην  περίπτωση  αυτή  αίρεται  η  ακινησία,  επιβάλλεται  πληρωμή  των  Τελών Κυκλοφορίας  και το  πρόστιμο  εκπρόθεσμης  πληρωμής τους, καθώς και  διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται  διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα  οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα