Μπορέλ: «Πραγματικό έγκλημα πολέμου» ο αποκλεισμός των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών εξαγωγών τόνων σιτηρών από τη Ρωσία είναι «έγκλημα πολέμου», δήλωσε την Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει να μπλοκάρει τα λιμάνια… Είναι αδιανόητο, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι εκατομμύρια τόνοι σιταριού παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ουκρανία ενώ στον υπόλοιπο κόσμο οι άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα. Είναι ένα αληθινό έγκλημα πολέμου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα διαρκέσει για πολύ ακόμη: διαφορετικά θα πρόκειται αληθινά κάτι για το οποίο θα είναι υπεύθυνη η Ρωσία», δήλωσε ο Μπορέλ στο Λουξεμβούργο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζήτημα των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών βρίσκεται στην ατζέντα της ευρωπαϊκής συνόδου στο Λουξεμβούργο, με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ να αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για να μπορέσουν να απεμπλακούν και να διατεθούν στις παγκόσμιες αγορές εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια εξαιτίας του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στις σιταποθήκες της Ουκρανίας αφότου εισέβαλε στην επικράτειά της η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου και επέβαλε αποκλεισμό στα λιμάνια τους. Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα