

Η Γαλλία έθεσε το λιμάνι της Μασσαλίας στη διάθεση της ευρωπαϊκής, στρατιωτικής επιχείρησης «Ειρήνη», ώστε να εκφορτώνουν εκεί τα πλοία στα οποία γίνεται νηοψία στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ελέγχου για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
«Η επιχείρηση Ειρήνη πάει πολύ καλύτερα», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν πλέον στη διάθεσή τους νέα στρατιωτικά μέσα και εγκαταστάσεις.
«Είχαμε ένα πλοίο και ένα αεροσκάφος για να ξεκινήσουμε, πριν από επτά μήνες. Σήμερα έχουμε τέσσερα πολεμικά σκάφη και τέσσερα αεροπλάνα και η Γαλλία έθεσε στη διάθεση (της επιχείρησης) το λιμάνι της Μασσαλίας», είπε ο Μπορέλ.
Η Γαλλία θα διαθέσει επίσης στην επιχείρηση ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της.
Ο Μπορέλ έδωσε μάχη για να αποκτήσει η επιχείρηση αυτή τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της, δηλαδή να ελέγχει το εμπάργκο που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλαπλασίασε τις εκκλήσεις του προς τις χώρες να συμβάλουν και τις έπεισε για τη χρησιμότητά της. «Παρείχαμε στα Ηνωμένα Έθνη δορυφορικές φωτογραφίες και πληροφορίες», συνέχισε. Η «Ειρήνη» επέτρεψε να καταγραφούν οι παραβιάσεις του εμπάργκο από την Τουρκία και τη Ρωσία, δύο χώρες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στη Λιβύη. Τον Σεπτέμβριο η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις σε μια ναυτιλιακή τουρκική εταιρεία που θεωρήθηκε ότι παραβίαζε το εμπάργκο, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της στην Ευρώπη.
Σχετικά Νέα
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.