Μπορέλ για πυρομαχικά στην Ουκρανία: Θα δοθούν κάτι παραπάνω από 500.000

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση απέχει πολύ από τον στόχο της να στείλει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία μέχρι τον Μάρτιο, ανέφερε την Τετάρτη ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι κάτι παραπάνω από τα μισά θα παραδοθούν, σε πρώτη φάση.

Μιλώντας μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είπε ότι περίπου το 52% των παραγγελιών θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του έτους.

Ο στόχος τέθηκε ως απάντηση στην ανάγκη της Ουκρανίας για βλήματα πυροβολικού των 155 mm, τα οποία έχουν γίνει βασικό στοιχείο στον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας το 2022, καθώς η σύγκρουση καταλήγει σε έντονο πόλεμο φθοράς.

«Υπήρχε κάποια αρχική αδράνεια, αλλά μετά από τη στιγμή που τα πράγματα τεθούν σε κίνηση, μπορούν να επιταχυνθούν», είπε ο Μπορέλ ως εξήγηση για το γιατί η ΕΕ δεν θα τηρήσει τη δική της προθεσμία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η ικανότητα παραγωγής βλημάτων πυροβολικού στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 40% από την έναρξη του πολέμου και αναμένεται να φτάσει τα 1,4 εκατομμύρια βλήματα ετησίως μέχρι το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα