Μπλόκο της UNESCO στην μισαλλόδοξη ρητορική του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Την παρέμβαση της UNESCO προκάλεσαν οι μισαλλόδοξες προεκλογικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως μετά τις εκλογές η Αγία Σοφία θα ανοίξει για τους επισκέπτες όχι ως μουσείο, αλλά ως τζαμί. Μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση της UNESCO, σχολίασε εκπρόσωπος του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στο Sputnik.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή» αναφέρει η πηγή της UNESCO, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είπε: «Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: ‘Όσον αφορά στην Αγιά Σοφία, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν;’ Κι έτσι τους είπα ‘όχι’. Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο ‘μουσείο’ και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί».

Σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση: «Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από «μουσείο» σε «Τέμενος Αγίας Σοφίας». Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Σχετικά Νέα