Μπιλ Γκέιτς: Δεν θα επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος μετέχει ενεργά στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αποκάλυψε το πότε θα μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ο Γκέιτς, του οποίου η φιλανθρωπική οργάνωση, Ί«δρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς», έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια χρηματοδοτώντας αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος για την παραγωγή του εμβολίου, είπε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε καλά αποτελέσματα, «νωρίτερα από ό, τι νομίζουμε».

«Στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο Γκέιτς στον αρχισυντάκτη της Yahoo Finance , Άντι Σέρουερ στη Σύνοδο Κορυφής του All Markets.

«Με λίγη τύχη, θα έχουμε δύο ή τρία από τα έξι εμβόλια που βρίσκονται στην τρίτη φάση των δοκιμών αυτή τη στιγμή.

Αυτό της Pfizer έχει μια πολύ καλή πιθανότητα να είναι μεταξύ των πρώτων, άλλωστε είναι μια πολύ έμπειρη εταιρεία εμβολίων και σχεδίασαν άψογα την μελέτη τους»

Ο Γκέιτς εκτιμά επίσης ότι η AstraZeneca, βρετανική φαρμακοβιομηχανία που πιθανότατα θα παρέχει στην Αυστραλία εμβόλια κατά της Covid-19 -σε περίπτωση που κριθούν επιτυχείς οι δοκιμές- καθώς και οι Johnson και Johnson, Novavax, Moderna και Sanofi- θα προχωρήσουν στην παραγωγή εμβολίων στις αρχές του 2021.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι πέθανε ένας εθελοντής της AstraZeneca κατά την κλινική δοκιμή του εμβολίου, αλλά ο Γκέιτς είπε ότι αυτό δεν ήταν «έκπληξη» κατά τη συνήθη πορεία των δοκιμών.

«Ακόμα κι αν εγκριθούν τα εμβόλια η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη διακοπή της αρρώστιας και η διακοπή της μετάδοσης μπορεί να μην είναι τέλεια,» συμπλήρωσε.

Ο Γκέιτς επέκρινε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσυρθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έως τον Ιούλιο του 2021, αναφέροντας ότι η κίνηση αυτή ήταν «τόσο επικίνδυνη όσο ακούγεται».

«Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Microsoft, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού «προκειμένου να μειωθούν οι αριθμοί (σ.σ. των κρουσμάτων), ενώ όσο υφίσταται η νόσος «ο κίνδυνος επανεμφάνισης και επαναμόλυνσης θα είναι παρών».

Όπως εξήγησε, ο μαζικός εμβολιασμός θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος καθώς «πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να διακινούν επιβλαβείς θεωρίες συνωμοσίας για τα πιθανά εμβόλια».

Σημείωσε επίσης πως ακόμα και με τον εμβολιασμό, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι κάτι που βλέπει πως θα συμβεί μέχρι τα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα