Μπαράζ σημαντικών επαφών Κατρούγκαλου στο Μπαχρέιν

Πολλές και σημαντικές επαφές πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, με επίκεντρο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Κατρούγκαλος έγινε δεκτός από τον Βασιλιά του Μπαχρείν, Χαμάντ Ι. Αλ-Καλίφα και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μ. Αλ-Καλίφα, με τον υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Σ. Αλ-Καλίφα, όπως επίσης και με τον υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Ρ. Αλ-Ζαγιάνι.

Κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και του νησιωτικού κράτους του Κόλπου και τονίσθηκαν τα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσής τους. Εγχείρημα που διευκολύνεται λόγω και των κοινών γεωγραφικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών που έχουν οι δύο χώρες.

Ειδικότερα μετά την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο ομόλογός του, η συζήτηση εστιάσθηκε σε περιφερειακές εξελίξεις με αιχμή την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο για την άμβλυνση των εντάσεων που υπάρχουν στις εν λόγω περιοχές και αντηλλάγησαν απόψεις για τις προοπτικές που παρουσιάζει η σημερινή συγκυρία.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ανέπτυξε στον ομόλογό του τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, με γνώμονα πάντοτε το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό κανόνων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τον τρόπο που η Τουρκία επιλέγει να προβάλλει γυμνή ισχύ αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής αναθεωρητισμού. Ενώ αντιθέτως, όπως τόνισε, η Αθήνα συνεχίζει να τηρεί υπεύθυνη στάση, ενεργώντας ως πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τους στόχους που έχουν τεθεί για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας τα οποία έχει συγκροτήσει η χώρα μας μαζί με την Κύπρο, ενώ προσκάλεσε το Μπαχρέιν να προσχωρήσει σε ένα νέο αντίστοιχο τριμερές σχήμα το προσεχές διάστημα. Πρόκληση την οποία αποδέχθηκε με ικανοποίηση ο Μ. Αλ-Καλίφα.

Η συζήτηση επεκτάθηκε επίσης και στο Παλαιστινιακό, αφού το Μπαχρείν αναμένεται να φιλοξενήσει στα τέλη αυτού του μήνα μια σχετική διάσκεψη που θα εστιάσει στην οικονομική πτυχή του επικείμενου αμερικανικού σχεδίου. Ο Μ. Αλ-Καλίφα ενημέρωσε για την πορεία των προετοιμασιών και για τις προσδοκίες του από τη Διάσκεψη. Ετερο αντικείμενο στις διαβουλεύσεις των δύο ανδρών αποτέλεσε, τέλος, η συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και η αμοιβαία υποστήριξη εκατέρωθεν υποψηφιοτήτων, σχετικά με τις οποίες εξέφρασαν ιδιαίτερη ικανοποίηση για την μέχρι τώρα πορεία.

Κατά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Σ. Αλ-Καλίφα και Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Ρ. Αλ-Ζαγιάνι, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις προοπτικές και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Υπό το πρίσμα αυτό, διερευνήθηκαν οι πλέον πρόσφοροι τομείς επέκτασης της συνεργασίας με το Μπαχρείν, συμπεριλαμβάνονται των τροφίμων, της ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών και logistics, καθώς και η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Συμφωνήθηκε μάλιστα να διοργανωθούν επιχειρηματικές αποστολές, στην Αθήνα και τη Μανάμα αντίστοιχα, το προσεχές διάστημα.

Από πλευράς τους,  σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι αξιωματούχοι του Μπαχρείν αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας για την ανάπτυξη των μεταφορών από ανατολή προς δύση, σε συνδυασμό με τις προηγμένες υποδομές και την τεχνογνωσία της τόσο σε τεχνικά θέματα που άπτονται της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς όσο και στον τομέα του τουρισμού, τομέας που έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν η ανάγκη ολοκλήρωσης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Οργανισμού Κρατών του Κόλπου, καθώς εξ αυτής θα προκύψουν σημαντικά εμπορικά οφέλη για το σύνολο των εμπλεκομένων χωρών, όπως επισημαίνουν.

Ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε επίσης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου Μ. Αλκουχάζι, o οποίος πρόκειται να στείλει κλιμάκιο στην Ελλάδα με σκοπό τον εντοπισμό επενδυτικών ευκαιριών.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Μπαχρείν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Βασιλέα Χαμάντ Ι. Αλ-Καλίφα. Ο Μπαχρεϊνός μονάρχης εξέφρασε την εκτίμησή του για την Ελλάδα και τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή. Ανέτρεξε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε εκτενώς στα σημαντικά επιτεύγματα της χώρας του τα τελευταία χρόνια. Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε σε συγκεκριμένους τρόπους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στον επιβοηθητικό ρόλο που μπορεί να έχει η χώρα μας στη συνεργασία μεταξύ Μπαχρείν και ΕΕ. Τέλος, ακολούθησε μια ευρεία και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά θέματα που απασχολούν και τις δύο χώρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα