Μπαλάφας: Το ασφαλιστικό ίσως να είναι ένας από τους λόγους που δε θέλει debate ο κ. Μητσοτάκης

«Στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα δεν έλεγε λέξη για τη κοινωνική ασφάλιση. Ο ίδιος, ωστόσο, στις 27/02/2019, στο συνέδριο της Ένωσης των Ασφαλιστικών Εταιρειών, έλεγε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα διαφοροποιεί ιδεολογικά την πρόταση της ΝΔ από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και πως ο δεύτερος πυλώνας που αφορά την επικουρική ασφάλιση θα πρέπει να είναι ανακεφαλαιωτικός (όχι δηλαδή αναδιανεμητικός) και υποχρεωτικός, ξεκινώντας από τους νέους ασφαλισμένους», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Γιάννης Μπαλάφας.

Ο ίδιος μιλώντας, χθες βράδυ, στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel δήλωσε για το σχέδιο της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση ότι «αυτό σημαίνει ότι στην κοινωνική ασφάλιση μπαίνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που στοχεύουν στο κέρδος και τα αποθεματικά των ταμείων θα περάσουν στα χέρια τους».

«Το κράτος δεν θα μπορεί να εγγυάται μια πλήρη σύνταξη αλλά τη μισή και η υπόλοιπη μισή, θα εξαρτάται από την επενδυτική επιτυχία ή αποτυχία της κάθε ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Αυτή η διαδικασία θέλουν να γίνει υποχρεωτική από το 2021 για τους νεοεισερχόμενους ασφαλισμένους.

» Άμεσο αποτέλεσμα όλων αυτών, θα είναι η μείωση των συντάξεων – εφόσον οι νεότεροι δεν θα δίνουν εισφορές στο δημόσιο ταμείο, διαλύοντας έτσι τη φιλοσοφία του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών», υπογράμμισε ο Γ.Μπαλάφας.

Επιπλέον, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι «στη ΝΔ δεν διαψεύδουν τα περί κατάργησης βαρέων και ανθυγιεινών για να μπορέσουν να παρέχουν πόρους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μάλιστα, αυτό το σύστημα δε θα αφορά μόνο τους μισθωτούς αλλά και τους ελευθέρους επαγγελματίες και τους αγρότες».

Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε ωστόσο ότι «οι μνήμες από την κατάρρευση της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια με τους ασφαλισμένους να διεκδικούν ακόμα τα χρήματά τους είναι ακόμα νωπές. Ίσως το θέμα της ασφάλισης είναι και ένας από τους λόγους που αρνήθηκε να λάβει μέρος στο debate ο κ. Μητσοτάκης».

Σχετικά Νέα