Μπακογιάννης: Το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι δικαίωμα όλης της πόλης και όχι κάποιων

Την άποψη ότι το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι δικαίωμα όλης της πόλης και όχι δικαίωμα κάποιων και ότι δεν υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία, εξέφρασε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης.

Ανέφερε δε για το περιστατικό στο Κουκάκι, ότι δεν έχει προσωπική άποψη για τα μεμονωμένα πραγματικά περιστατικά, τα οποία θα διερευνηθούν, σημειώνοντας ότι ” να πω ότι μου έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση για ποιο λόγο κάποιος πρέπει να έχει μέσα σε ένα κτίριο μία πόρτα με καρφιά που παραπέμπει σε μεσαιωνικό βασανιστήριο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο νόμος της δημοκρατίας θα πρέπει να εφαρμοστεί. Λίγο με προβληματίζει αυτή η προσπάθεια πολιτικοποίησης του ζητήματος, δηλαδή αυτή η στοχοποίηση της ελληνικής αστυνομίας, η οποία εν τέλει αδικεί μία τεράστια προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή το σώμα ολόκληρο. Προφανώς θα πρέπει να συνεχίσουμε με την απελευθέρωση των καταλήψεων γιατί δεν είναι μόνο ένα κτίριο, είναι μία ολόκληρη γειτονιά η οποία κρατιέται σε ομηρία, είναι μία ολόκληρη περιοχή η οποία υποβαθμίζεται”.

Για το χριστουγεννιάτικο δέντρο στα Εξάρχεια, το οποίο τοποθετήθηκε ξανά σήμερα, αφού την Τετάρτη το βράδυ άγνωστοι έβαλαν φωτιά και έκαψαν το δέντρο που είχε τοποθετήσει ο δήμος στην πλατεία Εξαρχείων, ο κ. Μπακογιάννης είπε: ” Δεν χρωστάνε σε τίποτα τα παιδιά των Εξαρχείων και οι οικογένειες των Εξαρχείων να μην μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα”, σημειώνοντας: ” η αγάπη πάντα κερδίζει το μίσος και το φως πάντα διώχνει το σκοτάδι”.

Για το φωτισμό της Αθήνας, που έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού τις τελευταίες μέρες, ο κ. Μπακογιάννης διευκρίνισε ότι η τελική ευθύνη του αισθητικού αποτελέσματος είναι του δημάρχου και πως ο ίδιος δεν πρόκειται να αποποιηθεί των ευθυνών του. Από κει και πέρα όπως περιέγραψε ο κ. Μπακογιάννης ” όλα έγιναν σε αγαστή συνεργασία, μας έγιναν προτάσεις, εμείς τις αποδεχτήκαμε και ξέρετε έχει γίνει μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το φωτισμό, είδα βεβαίως και μία αλλαγή στη συζήτηση, η ζωντανή πρόβα που έγινε στη Βασιλίσσης Σοφίας δημιούργησε αντιδράσεις σε κάποιους άρεσε, σε κάποιους ενδεχομένως να μην άρεσε, αλλά και όλη αυτή η συζήτηση είναι ένα στολίδι στο διάκοσμο της πόλης γιατί δείχνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι νοιάζονται, πονάνε το δημόσιο χώρο, δηλαδή νοιάζονται και πονάνε την πόλη τους. Εμείς παρακολουθούμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή αυτή τη συζήτηση, τη λαμβάνουμε υπόψη για του χρόνου. Βεβαίως ο στολισμός μιας πόλης τα Χριστούγεννα είναι σοβαρή υπόθεση, για να μην ξεχνιόμαστε, η Αθήνα έχει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα τα οποία καλούμαστε να λύσουμε. Έχουμε βγάλει για παράδειγμα ένα πολύ μεγάλο έργο που θα δημοπρατήσουμε μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2020 για τα πεζοδρόμια και άλλα 40 εκ. ευρώ για ασφαλτοστρώσεις, τα φωτάκια στο τέλος της μέρας έρχονται και φεύγουν, τα πεζοδρόμια μένουν και τα περπατάμε όλοι και σπάμε τα πόδια μας”.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηνών, αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας για τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, λέγοντας πως ο ρόλος της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει ότι η Αθήνα δεν είναι η πόλη του ΄΄ ό τι να ναι΄΄.

“Προφανώς κανείς δεν θέλει μία πόλη αποστειρωμένη, δεν ταιριάζει και στο χαρακτήρα μας, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, εμείς το είχαμε προτείνει και προεκλογικά, λέγαμε ότι δεν μπορεί 30 άνθρωποι να κλείνουν τη Σταδίου, ισχύει η αρχή της αναλογικότητας, μία πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί το 2012 και έλεγε το εξής πάρα πολύ απλό – τα νούμερα τα λέω τυχαία – : αν είστε 50 πεζοδρόμιο, αν είστε 200 ή 300 μία λωρίδα, εάν είστε 10.000 και είστε τόσο μάγκες, ε πάρτε όλη τη λεωφόρο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει ,μία λογική”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα