Μπάιντεν: Θα κάνω τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στη μεσαία τάξη και θα πληρώσουν οι πλούσιοι

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έριξε βόμβα» σχετικά με τις προθέσεις του για το φορολογικό σύστημα της χώρας.

Ο Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της υλοποίησης των προεκλογικών εξαγγελιών του, ανακοίνωσε στο Twitter τα εξής: «Κοιτάξτε, δεν σκοπεύω να τιμωρήσω την επιτυχία κανενός, αλλά οι πλούσιοι απολαμβάνουν πολλά προνόμια σε βάρος της μεσαίας τάξης για πολύ καιρό. Σκοπεύω να περάσω τις μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη που έγιναν ποτέ -και θα πληρώσουν αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή το δίκαιο μερίδιό τους».

Παράλληλα, ο Μπάιντεν έχει από καιρό διακηρύξει την πρόθεσή του να «τελειώνει» με τα trickle-down economics, δηλαδή τη θεωρία ότι όσο αυξάνονται οι φοροαπαλλαγές στους πλουσίους, τόσο πιθανότερο είναι ο επιπλέον πλούτος να… στάξει και προς τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, θεωρία που είχε εφαρμόσει με όχι και πολύ πετυχημένα αποτελέσματα ο Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Φυσικά, από την εξαγγελία μέσω Twitter ως την υλοποίηση του σχεδίου ελάφρυνσης των βαρών της μεσαίας τάξης ο δρόμος αναμένεται μακρύς και δύσκολος: τόσο επειδή πολλοί από τους πλουσίους που θα φορολογηθούν -σύμφωνα με τον Μπάιντεν- είναι υποστηρικτές και χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος, όσο και διότι οι ισχνές πλειοψηφίες των Δημοκρατικών σε Γερουσία και Βουλή κάνουν πολύ αμφίβολη την έκβαση του σχετικού σχεδίου.

Πάντως, ο Μπάιντεν εκτιμά ότι με αυτή την κίνηση, μαζί με το τεράστιο νομοσχέδιο για τις υποδομές και την κοινωνική πρόνοια θα ανορθώσει κάπως το πληγωμένο προφίλ του από το φιάσκο της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα