Μπάιντεν: Παιδιά, ήρθε η ώρα οι πλούσιοι να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν αναφέρεται στην πρόθεσή του να οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, φορτώνοντας περισσότερα βάρη στις πλάτες των δισεκατομμυριούχων που έχουν επιχειρήσεις στη χώρα και αυτήν τη στιγμή επωμίζονται ελάχιστα.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, επικεφαλής του κόμματος των Δημοκρατικών, προτίθεται να δυσαρεστήσει κολοσσούς που θησαυρίζουν στη χώρα και πληρώνουν ελάχιστους φόρους αναλογικά με εκείνους που πληρώνει ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Παιδιά, ήρθε η ώρα οι πλούσιοι να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν», έγραψε σήμερα (12/10) o 78χρονος πολιτικός στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Προφανέστατα ο κ. Μπάιντεν δεν προτίθεται να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε σοσιαλιστική χώρα. Θυμίζουμε ότι προ ολίγων μηνών είχε δηλώσει ότι θέλει να αυξήσει τους φόρους για τους πιο πλούσιους Αμερικανούς και τις εταιρείες και παράλληλα διαβεβαίωσε πως «δεν έχει τίποτα κατά των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων».

Επεσήμανε ωστόσο επικριτικά το γεγονός ότι επιχειρήσεις, όπως η Amazon, δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος.

«Πιστεύω στον αμερικανικό καπιταλισμό», διαβεβαίωσε το ακροατήριό του σε ομιλία του στο Πίτσμπεργκ στην Πενσιλβάνια κατά την οποία ανακοίνωσε σχέδιο επενδύσεων περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο 8 ετών για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να αυξήσει τη φορολόγηση των εταιρειών στο 28%, ενώ αυτή είχε μειωθεί από 35% σε 21% την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η αύξηση αυτή στη φορολογία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση των επενδύσεων.

«Ήταν 35%, κάτι το οποίο ήταν υπερβολικά υψηλό. Όλοι είχαμε συμφωνήσει πριν από πέντε χρόνια ότι το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να οδηγηθεί στο 28%», δήλωσε.

«Κανένας δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται», υπογράμμισε παράλληλα, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ήταν «πάντα χαμηλότερο από το ποσοστό αυτό που ίσχυε μεταξύ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του 2017».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η άνοδος του ποσοστού αυτού στο 28% θα αποφέρει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επιπλέον έσοδα για το κράτος σε περίοδο 15 ετών.

«Το 2019, ανάλυση από ανεξάρτητο οργανισμό αποκάλυψε ότι υπήρχαν 91, επιμένω, 91 επιχειρήσεις που ανήκαν […] στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Amazon, που χρησιμοποιούσαν διάφορα νομικά τερτίπια και δεν πλήρωναν ούτε ένα σεντ ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος», σημείωσε.

«Δεν θέλω να τις τιμωρήσω», επέμεινε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν είναι φυσιολογικό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που ένας εκπαιδευτικός υπόκειται σε φορολογικό συντελεστή 22% την ώρα που «η Amazon και άλλοι δεν καταβάλλουν κανέναν ομοσπονδιακό φόρο».

«Θέλω να βάλω ένα τέλος σε αυτό», κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα