Μπάιντεν: Οι πρώτες κινήσεις του στον Λευκό Οίκο – Τα διατάγματα που ακυρώνουν την πολιτική Τραμπ

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να υπογράψει μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων (17 συνολικά), αντιστρέφοντας άμεσα την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.

Στις προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν βρίσκονται η αλλαγή πολιτικής σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη διακυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αλλά και μέτρα οικονομικής φύσης που θα απαλύνουν την οικονομική πίεση που υφίστανται οι Αμερικανοί λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, πρόκειται να υπογράψει διατάγματα για το περιβάλλον, την μετανάστευση, τη φυλετική ανισότητα και την πολιτογράφηση μεταναστών.

Αναδιάρθρωση του συντονισμού της κυβέρνησης στην πανδημία

Οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι οι ακόλουθες: η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σε όλα τα κρατικά κτήρια, άμεση σύσταση ενός νέου γραφείου στον Λευκό Οίκο που θα συντονίζει την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ θα σταματήσει τη διαδικασία αποχώρησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των Αμερικανών

Στο μέτωπο τη οικονομίας, ο Μπάιντεν θα ζητήσει από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) να παρατείνουν τα μορατόριουμ για εξώσεις και κατασχέσεις έως τα τέλη Μαρτίου, και το Υπουργείο Παιδείας να αναστείλει τις πληρωμές φοιτητικών δανείων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Περιβάλλον

Ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει επίσης τη διαδικασία επανεισόδου στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και θα εκδώσει μια εκτεταμένη εντολή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της προεδρικής άδειας που χορηγήθηκε στον αμφιλεγόμενο αγωγό πετρελαίου Keystone XL.

Μετανάστευση

Σε μια σειρά ενεργειών που αφορούν τη μετανάστευση, ο Μπάιντεν θα ανακαλέσει τη δήλωση έκτακτης ανάγκης του Τραμπ που βοήθησε στη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ και θα τερματίσει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από αρκετές μουσουλμανικές χώρες. Παράλληλα, θα υπερασπιστεί το πρόγραμμα των «Ονειροπόλων» για νέους Αμερικανούς χωρίς έγγραφα.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής περί ισότητας με μια σειρά ενεργειών για την προώθηση της φυλετικής ισότητας μέσω της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε αλλαγές σε ό,τι αφορά στην πολιτογράφηση των Αμερικανών, ενώ θα ενισχύσει την προστασία από διακρίσεις στος χώρους εργασίας βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Κανονισμός λειτουργίας

Ο Μπάιντεν θα προχωρήσει επίσης σε πάγωμα ρυθμιστικών ενεργειών της τελευταίας στιγμής από τη διοίκηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

dynamic-hellas-gif

Σχετικά Νέα