Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να αποφύγουν τη στάση πληρωμών

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να αποφύγουν τη στάση πληρωμών, μετά την ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο πως παραμένουν σοβαρές διαφορές με τους ρεπουμπλικάνους διαπραγματευτές σχετικά με την οροφή του χρέους.

«Εξακολουθώ να πιστεύω πως θα φανούμε ικανοί να αποφύγουμε μια στάση πληρωμών», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν έκανε δηλώσεις στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Ουσιαστικές οι διαφορές με τους Ρεπουμπλικάνους

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραμένει «πεπεισμένος» για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, για την οποία απαιτείται συναίνεση στο Κογκρέσο, δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Εξακολουθούν να υπάρχουν «ουσιαστικές διαφορές» μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, αλλά «είμαστε αισιόδοξοι», είπε η Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους στη Χιροσίμα.

Εάν μέχρι την 1η Ιουνίου δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το άνευ προηγουμένου σενάριο της κήρυξης στάσης πληρωμών.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πάτρικ Μακχένρι εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, ύστερα από ακόμη μία άκαρπη συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής (σ.σ. ξημερώματα Σαββάτου στην Ελλάδα).

Αποχώρηση Ρεπουμπλικανών από τις συνομιλίες για το ταβάνι του χρέους

Η διαπραγματευτική ομάδα των Ρεπουμπλικανών αποχώρησε από την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου για την αύξηση του ορίου του χρέους λίγο μετά την έναρξή της.

«Κοιτάξτε, είναι απλά παράλογοι» τόνισε ο Ρεπουμπλικανός Γκάρετ Γκρέιβς, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες είναι σε «παύση».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Γκρέιβς ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν εκ νέου την Πρασκευή ή το Σαββατοκύριακο.

«Εκτός και αν είναι πρόθυμοι να έχουν λογικές συζητήσεις για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε το σωστό, δεν θα κάτσουμε εδώ να μιλάμε μεταξύ μας» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, έγραψε στο Twitter «ότι έχει έρθει η ώρα για τον Λευκό Οίκο να σοβαρευτεί. Ο χρόνος πιέζει».

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι, υποστήριξε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα