Μπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία έχουν την «πλήρη υποστήριξη» των ΗΠΑ για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε την Πέμπτη τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Λευκό Οίκο λέγοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν την «πλήρη υποστήριξη» των ΗΠΑ για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά και την επίσημη υποβολή αιτημάτων για να γίνουν μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Σήμερα, είμαι περήφανος που καλωσορίζω και προσφέρω την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις αιτήσεις δύο μεγάλων δημοκρατιών και δύο στενών, πολύ ικανών εταίρων για να ενταχθούν στην ισχυρότερη, πιο ισχυρή αμυντική συμμαχία στην ιστορία του κόσμου», δήλωσε ο Μπάιντεν ενώ βρισκόταν δίπλα στον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niinistö και την πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Andersson.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε, «Η ουσία είναι απλή, αρκετά απλή: η Φινλανδία και η Σουηδία κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Όχι μόνο λόγω της ικανότητάς τους, αλλά λόγω των ισχυρών δημοκρατιών τους».

Οι προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έρχονται ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος πυροδότησε ανησυχίες για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή. Οι προσπάθειές τους να ενταχθούν στη συμμαχία σηματοδοτούν μια δραματική εξέλιξη στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και γεωπολιτική.

Ο Σάλιβαν χαρακτήρισε τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία «μια στιγμή ορόσημο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Δύο έθνη με μακρά παράδοση ουδετερότητας θα ενταχθούν στην πιο ισχυρή αμυντική συμμαχία του κόσμου και θα φέρουν μαζί τους ισχυρές ικανότητες και ένα αποδεδειγμένο ιστορικό ως εταίροι», είπε.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο «για να επιβεβαιώσουν το κοινό μας όραμα για μια ειρηνική και ασφαλή ευρωατλαντική περιοχή», είπε ο Σάλιβαν.

Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία πληρούν ήδη πολλές από τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα λειτουργικό δημοκρατικό πολιτικό σύστημα βασισμένο στην οικονομία της αγοράς, τη δίκαιη μεταχείριση των μειονοτήτων, τη δέσμευση για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, την ικανότητα και την προθυμία να συνεισφέρουν στρατιωτικά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και τη δέσμευση για δημοκρατικές πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις και θεσμούς.

Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν ομόφωνη έγκριση για να γίνει αποδεκτή μια χώρα στη συμμαχία. Όμως, ενώ πολλά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη συμμαχία, η κίνηση αυτή συνάντησε αντίσταση από τη Ρωσία και την Τουρκία – επίσης μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα δημιουργήσει απειλή για τη Ρωσία, αλλά η «επέκταση της στρατιωτικής υποδομής σε αυτό το έδαφος σίγουρα θα προκαλέσει την απάντησή μας». Και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα ότι η Ρωσία «θα αναγκαστεί να λάβει αντίποινα, τόσο στρατιωτικού-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τις απειλές για την εθνική της ασφάλεια που προκύπτουν».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες από τις χώρες αυτές δεν θα έπρεπε να μπουν στον κόπο να πάνε στην Τουρκία προκειμένου να τον πείσουν να εγκρίνει την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Σάλιβαν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Λευκός Οίκος είναι «βέβαιος» ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγκριθούν, παρά τις ανησυχίες της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα