Μπάιντεν: Ακμάζουσα η φιλία με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας

Δεκτό τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, έκανε την Τετάρτη (10/04) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έναν σύμμαχο κλειδί στη στρατηγική του στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και την επιθεώρηση των στρατευμάτων με τον προσκεκλημένο του, έναν «οραματιστή και θαρραλέο» ηγέτη σύμφωνα με τον ίδιο, εξήρε την «άφθαρτη» συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών, παρομοιάζοντάς την με τις ανθισμένες κερασιές.

Το 1912, ο δήμαρχος του Τόκιο είχε κάνει δώρο στην πόλη της Ουάσινγκτον χιλιάδες κερασιές, που όταν ανθίζουν κάθε χρόνο αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Όπως η φιλία μας, αυτά τα δέντρα είναι διαχρονικά, συναρπαστικά και ακμάζοντα» είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Φουμίο Κισίντα συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνοντας πως η χώρα του θα προσφέρει 250 επιπλέον δέντρα με την ευκαιρία της 280ης επετείου από την ίδρυση των ΗΠΑ, το 2026.

Και επισήμανε πως, όπως μια ανθισμένη κερασιά, η συνεργασία των δύο χωρών «θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ενισχύεται».

Οι σύζυγοι των δύο ηγετών, η Τζιλ Μπάιντεν και η Γιούκο Κισίντα, ήταν επίσης παρούσες στην τελετή υποδοχής, την οποία ακολουθεί μια συνάντηση εργασίας, μια κοινή συνέντευξη Τύπου, πριν από ένα επίσημο δείπνο και μια εμφάνιση από τον μουσικό Πολ Σάιμον.

Ο Τζο Μπάιντεν εξήρε την ταχεία «θαρραλέα» αντίθεση που εξέφρασε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης στην εισβολή της Ρωσίας το 2022 εναντίον της Ουκρανίας αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων με τη Νότια Κορέα.

«Η δική μας είναι πραγματικά μια παγκόσμια συνεργασία. Για αυτόν τον λόγο, πρωθυπουργέ Κισίντα, σε ευχαριστώ», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Τώρα, οι δυο χώρες μας οικοδομούν μια ισχυρότερη αμυντική συνεργασία και μια όσο ποτέ άλλοτε ισχυρή συνεργασία στον Ινδοειρηνικό».

Ο 66χρονος πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης της Ιαπωνίας που γίνεται δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους στην Ουάσινγκτον μετά τον Σίνζο Άμπε το 2015.

Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ενίσχυση των συμμαχιών μπροστά σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, σε έναν κόσμο ολοένα και πιο αβέβαιο.

Ο Κισίντα αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου αύριο και μαζί με τον Μπάιντεν θα έχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζ. σε μια συνάντηση που αναμένεται να επικεντρωθεί στην ένταση με το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα