Μπάφετ: Οι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες είναι ασφαλείς

Οολιγάρχης και επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ τόνισε ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να ανησυχούν για τις τραπεζικές τους καταθέσεις μετά το τελευταίο χρηματοπιστωτικό σοκ στον τομέα και ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι κανένας καταθέτης στη χώρα αυτή δεν θα χάσει ούτε δεκάρα.

«Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να ανησυχούν για την απώλεια των χρημάτων και των καταθέσεων που έχουν σε μια αμερικανική τράπεζα και σήμερα δεν έχουν λόγο να ανησυχούν», δήλωσε ο Berkshire Hathaway, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σε συνέντευξή του στην Becky Quick από το Τόκιο στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC την Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι: «Το μήνυμα έχει μπερδευτεί πολύ και οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πραγματικά πώς λειτουργούν όλα αυτά».

Ο τραπεζικός τομέας πέρασε από έναν σύντομο πανικό τον Μάρτιο, καθώς οι καταθέτες έφυγαν από την Silicon Valley Bank, η οποία είχε διαχειριστεί κακώς το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της και ήταν υπερβολικά μοχλευμένη με την τεχνολογική βιομηχανία.

Ο φόβος αυξήθηκε ότι οι καταθέτες που είχαν περισσότερα από το όριο ασφάλισης FDIC των 250.000 δολαρίων θα έχαναν τα χρήματά τους. Αλλά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της 12ης Μαρτίου, η κυβέρνηση στήριξε όλους τους καταθέτες της SVB, μαζί με εκείνους της Signature Bank, ανεξάρτητα από το ποσό που είχαν στις τράπεζες.

Ο Μπάφετ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα παρέμβει για να στηρίξει όλους τους καταθέτες σε όλες τις τράπεζες των ΗΠΑ, αν αυτό γίνει ποτέ απαραίτητο, αν και σημείωσε ότι αυτό θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου.

«Θα πάρουμε το ΟΚ», υπογράμμισε όταν ρωτήθηκε αν το Κογκρέσο θα ενέκρινε αυτή την έκτακτη ενέργεια. Ο Μπάφετ σημείωσε ότι το Κογκρέσο θα αναπροσαρμόσει επίσης το ανώτατο όριο του χρέους για να πραγματοποιηθεί αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή της χώρας.

Το κλείσιμο των τραπεζών προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και των πελατών, καθώς διερωτήθηκαν αν και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ίδια μοίρα.

Οι τραπεζικές μετοχές έπεσαν σε μεγάλο βαθμό τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές έγιναν επιφυλακτικοί απέναντι στον κλάδο, με το ξεπούλημα να επικεντρώνεται ειδικά στις περιφερειακές τράπεζες εν μέσω ανησυχιών για τη ρευστότητα.

Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, 11 τράπεζες τοποθέτησαν καταθέσεις ύψους 30 δισ. δολαρίων στην First Republic Bank, οι μετοχές της οποίας κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο Μπάφετ σημείωσε ότι οι μέτοχοι μπορεί να χάσουν αν υπάρξουν περισσότερες χρεοκοπίες τραπεζών και δικαίως, αλλά οι καταθέτες δεν πρέπει να ανησυχούν.

Ο πατέρας του Μπάφετ

Το κλείσιμο τραπεζών είναι ένα θέμα που έχει επηρεάσει προσωπικά και τον Μπάφετ, όπως είπε, καθώς ο πατέρας του έχασε τη δουλειά του και τις οικονομίες του τη δεκαετία του 1930, όταν η τράπεζα στην οποία εργαζόταν χρεοκόπησε.

Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει με θετικό τρόπο από τη Μεγάλη Ύφεση όσον αφορά τους κανονισμούς και τη γνώση των τραπεζικών καταστάσεων και του τι μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Ο Μπάφετ, 92 ετών, δήλωσε ότι είναι τόσο σίγουρος ότι οι καταθέτες των ΗΠΑ είναι ασφαλείς που θα έβαζε ένα εκατομμύριο δολάρια από τα δικά του χρήματα σε μια τράπεζα και προκάλεσε κάποιον άλλον να κάνει το ίδιο.

Είπε, επίσης, ότι θα δώσει αυτά τα χρήματα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα στο τέλος του έτους, αν ένας μόνο Αμερικανός χάσει τις καταθέσεις του λόγω κλεισίματος τράπεζας, αλλά κρατάει τα χρήματα του άλλου, αν οι καταθέτες των ΗΠΑ παραμείνουν ακέραιοι.

«Αν οποιοσδήποτε Αμερικανός καταθέτης έχει χάσει χρήματα από τη χρεοκοπία μιας τράπεζας, η άλλη ψυχή μπορεί να ορίσει πού θα πάνε τα 2 εκατομμύρια δολάρια, σε ποια φιλανθρωπική οργάνωση», είπε. «Αν δεν το έχουν κάνει, θα πάρω εγώ την πληρωμή. Και αυτή είναι μια σταθερή προσφορά, και θα δούμε ποιος θα ανταποκριθεί».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα