

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα την Τεχεράνη να επιδιώξει «επειγόντως αποκλιμάκωση» της έντασης καταδικάζοντας την ιρανική πυραυλική επίθεση σε βάσεις του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων στο Ιράκ, υπερασπιζόμενος τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος είχε «αίμα Βρετανών στρατιωτών στα χέρια του».
«Φυσικά, καταδικάζουμε την επίθεση στις ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν τις συμμαχικές δυνάμεις», δήλωσε ο Τζόνσον μπροστά στο κοινοβούλιο για τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε τα ξημερώματα η Τεχεράνη σε αντίποινα για τη δολοφονία Σουλεϊμανί.
«Το Ιράν δεν πρέπει να επαναλάβει αυτές τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες επιθέσεις, αλλά θα πρέπει να επιδιώξει επειγόντως μια αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.
Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, «υπογράμμισε τη σημασία της επείγουσας αποκλιμάκωσης για να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ προγραμματίζεται να συναντηθεί με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα καθώς και με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο αύριο Πέμπτη.
Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε στους Βρετανούς βουλευτές σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ότι δεν υπήρχαν «θύματα» στην αμερικανική πλευρά και ότι «κανένα μέλος του βρετανικού προσωπικού δεν τραυματίστηκε» στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης.
Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και ότι ο Ιρανός στρατηγός «είχε στα χέρια του αίμα Βρετανών στρατιωτών».
Μετά τη δολοφονία του αρχιτέκτονα της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, το Ηνωμένο Βασίλειο μετέφερε από τη Βαγδάτη το μη απαραίτητο προσωπικό του.
Δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί για να συνοδεύουν εμπορικά πλοία με βρετανική σημαία στο Στενό του Χορμούζ.
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.
Το Χάρβαρντ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για τις περικοπές χρηματοδότησης
Σε μετωπική σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο οδηγείται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο κατέθεσε.