“Μουδιασμένο” κλείσιμο στη Wall Street υπό τον φόβο ύφεσης

Η έντονη μεταβλητότητα και οι εναλλαγές προσήμων ήταν για μια ακόμη ημέρα τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης στη Wall Street, που ολοκληρώθηκε με μικρές μεταβολές και μεικτή εικόνα για τους δείκτες, καθώς οι εντεινόμενοι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας κράτησε “μουδιασμένους” τους επενδυτές την Τετάρτη.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών ήταν έκδηλη από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, καθώς είχε προηγηθεί η τελική μέτρηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ στην αρχή του 2022 ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από ό,τι είχε προηγουμένως ανακοινωθεί, αυξάνοντας τους φόβους ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός “πληγώνει” τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και “ροκανίζει” τα εταιρικά κέρδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6%, υποχωρώντας για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020. Η αρχική μέτρηση έκανε λόγο για ελαφρώς μικρότερη υποχώρηση κατά 1,5% του ΑΕΠ.

Την επενδυτική όρεξη “έκοψαν” ακόμη περισσότερο τα σχόλια κεντρικών τραπεζιτών στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου συμμετείχαν εκτός της επικεφαλής της EKT, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, καθώς και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες.

Την ψυχολογία των επενδυτών “πλήγωσε” κυρίως η εκ νέου “προειδοποίηση” του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά την τοποθέτησή του από το βήμα του συνεδρίου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αφήσει την οικονομία να διολισθήσει σε ένα “καθεστώς υψηλού πληθωρισμού”, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδα που υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Το σχόλιο του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, παρότι δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο στον δημόσιο διάλογο, εκλαμβάνεται ως επιβεβαίωση των ολοένα αυξανόμενων εκτιμήσεων ότι ο κίνδυνος ύφεσης για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ.

Στις φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη ύφεση προστέθηκε σήμερα και αυτή της JPMorgan, η οποία σε σημειωμά της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα αναφέρει ότι “είναι λογικό να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος να διολισθήσει η οικονομία των ΗΠΑ και/ή η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση φέτος”, προσθέτοντας ότι έχουν αλλάξει οι εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους.

Δείκτες – Στατιστικά
Εν μέσω αυτού του κλίματος, η μεταβλητότητα επικράτησε για μια ακόμη φορά στα ταμπλό της Wall Street, με τους δείκτες να αλλάζουν ενδοσυνεδριακά πρόσημα, χωρίς όμως οι επενδυτές να έχουν διάθεση να οδηγήσουν ξεκάθαρα τους δείκτες είτε προς τα πάνω είτε χαμηλότερα.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε στο πράσινο, έκλεισε τελικά με άνοδο 82,32 μονάδων ή 0,27%, στις 31.029,31 μονάδες, όχι και πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Αντίθετα, τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq κινήθηκαν κυρίως στο κόκκινο, όμως αμφότεροι έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητοι, μακριά από τα χαμηλά ημέρας. Ειδικότερα, ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.818,83 μονάδες, με απώλειες 0,07%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης τερμάτισε στις 11.177,89 μονάδες, μόλις 0,03% χαμηλότερα.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα