Όπως επισημαίνει σε σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε η Moody’s, η μεταβολή του outlook αντανακλά την πεποίθηση του οίκου πως η «επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, θα πλήξει περαιτέρω την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού θα μετριάσουν ως έναν βαθμό τον αρνητικό αντίκτυπο της κατάστασης στην ποιότητα των δανείων των τραπεζών, ωστόσο η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα επιδεινωθεί, αν και θα κατορθώσει να παραμείνει πάνω από τις απαιτήσεις των αρχών. Παράλληλα ο οίκος προβλέπει πως οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν σχετικά σταθερές.

Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τη Moody’s, για το 2020 η ελληνική οικονομία θα βιώσει βαθιά ύφεση, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2021. Το μεγάλο πλήγμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της διασποράς του ιού το βιώνει ο κλάδος του τουρισμού, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 12% του ελληνικού ΑΠΕ. Ωστόσο, ραγδαία πτώση θα σημειώσει και η εγχώρια ζήτηση, γεγονός που θα ρίξει βαριά τη σκιά του στους κλάδους των μεταφορών και logistics, του εμπορίου και της μεταποίησης. Για τις τιμές ακινήτων που κινούνταν ανοδικά τα τελευταία δύο χρόνια, μια σημαντική διόρθωση είναι απίθανη, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, λόγω της μεγάλης μείωσης που καταγράφηκε στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2010-2017.

Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα παραμείνει αδύναμη, αλλά σε σταθερά επίπεδα

Όπως τονίζεται σε άλλο σημείο της έκθεσης της Moody’s, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 40% περίπου του συνόλου των ελληνικών δανείων (τέλη 2019). Μέχρι πρότινος, ο οίκος ανέμενε σημαντική βελτίωση στην κατεύθυνση των προσπαθειών των εγχώριων τραπεζικών συστημάτων να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους. Η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που ολοκλήρωσε μια μεγάλη τιτλοποίηση – ύψους 6,8 δισ. ευρώ – στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, διαμηνύει ο οίκος, πως δεν αναμένει την ολοκλήρωση περαιτέρω τιτλοποιήσεων προσεχώς και μέχρις ότου ανακάμψει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα από το «σοκ» του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση των συνθηκών σε τουρισμό και εμπόριο, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, θα οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο  ο βαθμός επιδείνωσης παραμένει ακόμη εξαιρετικά αβέβαιος.