

Σημαντική επιβράδυνση των σχεδίων των ελληνικών τραπεζών, για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, προβλέπει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι θα επιδεινωθεί και η ποιότητα του ενεργητικού.
Σύμφωνα με τη Moody’s, ο Covid19 και τα μέτρα, που λαμβάνονται για να μπει φρένο στην εξάπλωσή του θα ανατρέψουν την προηγούμενη θετική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το απόθεμα των NPLs σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε στα 617,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 από 714,1 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος.
Με τις νομικές διαδικασίες να μπαίνουν στον πάγο, καθυστερούν σοβαρά και οι ακαθάριστες εισπράξεις για τις συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες είναι επίσης εκτεθειμένες στο επενδυτικό κλίμα και στη λειτουργία των αγορών ακινήτων. Σύμφωνα με τον Moody’s αυτό έρχεται να εγείρει τεράστιες προκλήσεις στα σχέδια των τραπεζών για τις συναλλαγές NPLs.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, στην ελληνική αγορά εξασφαλισμένων NPLs έχουν καταγραφεί 4,8 δισ. ευρώ δάνεια ακινήτων (RE) και πωλήσεις REO (από ακίνητα που περιέρχονται στις τράπεζες). Το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθούσε στο να μειωθούν αισθητά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα καθώς:
α) ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα των senior τίτλων με άλλους αντισυμβαλλομένους συναλλαγών και
β) στηρίζει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών μειώνοντας το υπάρχον απόθεμα προβληματικών δανείων που έχουν απομείνει από την τελευταία ύφεση, με ταχύτερο τρόπο.
Ωστόσο o Covid19 έρχεται να βάλει φρένο ακόμη και στον «Ηρακλή».
Σχετικά Νέα
Φορολογικές δηλώσεις: Την Παρασκευή 25/4 η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων – Έχει ήδη υποβληθεί το 1/4 του συνόλου
Χρονικό περιθώριο, έως το τέλος του μήνα έχουν περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, που κατά.
Youth Pass: Πάνω από 66.000 νέοι έχουν κάνει αίτηση για την ψηφιακή χρεωστική κάρτα των 150 ευρώ
Μεγάλη είναι η απήχηση του Youth Pass στους νέους δικαιούχους, καθώς μέχρι στιγμής 66.765.
Πάσχα: Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές και τα καταστήματα από τις αργίες – Πότε ανοίγουν πάλι οι τράπεζες
Συνεχίζονται οι ημέρες αργίας για τις τράπεζες καθώς διανύουμε τις εορτές του Πάσχα. Οι.
Γιορτινό τραπέζι: Τα απαραίτητα αγοράζει ο κόσμος από τη Βαρβάκειο και το Καπάνι – Μικρή πτώση στις τιμές σήμερα
Την τελευταία στιγμή περιμένουν πολλοί καταναλωτές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το αυριανό πασχαλινό.