Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Σεπ 12th, 2016

Moody’s:Θετική η πορεία των ελληνικών τραπεζών

2050152Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των λειτουργικών δαπανών των ελληνικών τραπεζών είναι θετική για το αξιόχρεο τους, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του.

Σημειώνει ότι «στις 30-31 Αυγούστου οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, τα οποία έδειξαν συνολικά μίαμείωση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά από σημαντική επιβράδυνση τα δύο προηγούμενα τρίμηνα».

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη βάση δαπανών, είναι credit positive, αν και οι προβλέψεις για τις ζημιές από χορηγήσεις δανείων συνεχίζουν να απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των προ προβλέψεων κερδών των τραπεζών, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Επισημαίνει παράλληλα ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2016, τα συσσωρευμένα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, για 90 και πλέον ημέρες, μειώθηκαν κατά περίπου 375 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον οι τέσσερις τράπεζες κατέγραψαν χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες στο ίδιο διάστημα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ο οίκος Moody’s κάνει λόγο για σημαντική συμβολή στα οικονομικά στοιχεία λόγω της εκτιμώμενης πολιτική σταθερότητας στην Ελλάδα τονίζοντας ότι η πώληση χαρτοφυλακίων δανείων θα παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην ελάφρυνση του βάρους.

«Η διάθεση ξένων ταμείων να συμμετάσχουν σε τέτοιες συναλλαγές εξαρτάται από τηδυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει επιτυχώς τις διάφορες αξιολογήσεις του προγράμματος στήριξης από τους δανειστές της έγκαιρα», σημειώνεται στην έκθεση.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo