Μονόδρομος η λήψη νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Μονόδρομος μοιάζει η ανάληψη νέων μέτρων κατά του κορονοϊού στην Αττική, με βάση την επιδημιολογική της εικόνα. Ενδεικτικός της κατάστασης, ο χθεσινός “χάρτης” της διασποράς, σύμφωνα με τον οποίο στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 102 από τα 180 συνολικά κρούσματα. Ο σταθερά τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι αναζητούν τρόπους ανάσχεσης της διασποράς, με βασικό “όπλο” τη χρήση μάσκας.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες ρίχνουν στο τραπέζι την χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους για την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσταση δεν αναμένεται να αφορά συνολικά την Περιφέρεια Αττικής αλλά μόνο τις περιοχές με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Κατά τις ίδιες πηγές, στο “κόκκινο” βρίσκονται το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς και η Κηφισιά.

Ωστόσο, παρά την αναφορά του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τοπικά μέτρα ανά δήμο, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι τα μέτρα θα αφορούν συνολικά όλη την Αττική.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται επίσης η περαιτέρω μείωση του αριθμού των ατόμων σε συναθροίσεις αλλά και στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης καθώς και το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική όπου υπάρχει συνωστισμός, ακόμη και αν αυτό συμβαίνει σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, στο τραπέζι είναι και η αναστολή για 15 ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θέατρα σε ανοιχτούς χώρους, συναυλίες, κλπ. Η επιτροπή των επιστημόνων φέρεται να έχει προτείνει και τον περιορισμό των ατόμων σε γάμους, κηδείες, βαφτίσεις από 50 σε 20.

Κορονοϊός: Νέες ανακοινώσεις το απόγευμα
Ήδη από χθες, έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στην επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν έναν κατάλογο μέτρων τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή γενικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί.

Όπως αποκάλυψε άλλωστε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση θα έχει αυτό τον κατάλογο το αργότερο μέχρι σήμερα και ενδεχόμενες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα, πάντα με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών”.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι υπάρχει γενικότερη έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και αυτό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους.

“Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπαν οι επιστήμονες για αυτή την περίοδο”, συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και ότι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές όπως η Πέλλα και η Αττική, μας κρατά σε εγρήγορση.

Ερωτηθείς πότε θα σταματήσει να υπάρχει ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, είπε ότι θα είναι σε συνάρτηση πως εξελίσσεται η πανδημία. Επ’ αυτού έφερε παράδειγμα την Πάρο και τον Πόρο όπου υπήρξε άρση μέτρων καθώς ήταν καλύτερη η επιδημιολογική εικόνα ενώ σημείωσε πως στην Αττική έχουμε ακόμα πολλά κρούσματα.

Κικίλιας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ήταν αυτός που άνοιξε ουσιαστικά τη συζήτηση των νέων μέτρων στην Αττική, αποκλείοντας μεν οριζόντιες παρεμβάσεις αλλά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε συγκεκριμμένους Δήμους.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή προσανατολίζεται, αν χρειαστεί, να ζητήσει τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων στην Αττική, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. “Να υπενθυμίσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση” είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Νέα