Μολδαβία: Έρχεται νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας

Περίπου 45 χώρες και θεσμοί συναντώνται στο Παρίσι τη Δευτέρα για να αποφασίσουν νέο πακέτο οικονομικής στήριξης για τη Μολδαβία, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία, η οποία βρίσκεται μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, έχει αισθανθεί ιδιαίτερα τις επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Την ίδια στιγμή χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στη χώρα των περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει υποδεχτεί περισσότερους κατά κεφαλήν πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ρωσίας, η Μολδαβία αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες με τον χειμώνα που έρχεται και η Μόσχα μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου κατά περίπου 40%, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο ηλεκτρικό της δίκτυο.

«Η Μολδαβία επηρεάζεται άμεσα επειδή εξαρτάται από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες και είναι μια χώρα που έχει ένα μέρος της επικράτειάς της που ελέγχεται από Ρώσους στρατιώτες, επομένως είναι ιδιαίτερα ευάλωτη», δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση.

Συνέδρια χορηγών στο Βερολίνο και το Βουκουρέστι νωρίτερα μες στο 2022 δεσμεύτηκαν για στήριξη περίπου 1,3 δισ. ευρώ

Η βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του προϋπολογισμού της Μολδαβίας και των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για το κόστος φιλοξενίας χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα