Μοχάμεντ Ελ Εριάν για ομόλογα: Εάν μείνετε στους παλιούς κανόνες, θα χάσετε

Eδώ και τριάντα χρόνια δεν έχουν αλλάξει πολλά στην αγορά των κρατικών ομολόγων. Έχουμε με μικρά μόνο διαλείμματα ενα ράλι που οδηγεί το κόστος δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο σήμερα οι επενδυτές πρέπει να σκεφτούν την αντιμετώπιση των ομολόγων διαφορετικά. Αυτή είναι η συμβουλή ενός εκ των πλέον έμπειρων αναλυτών της αγοράς, του Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Σε συνέντευξή του στο CNBC εξέπληξε, σημειώνοντας πως οι επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν το ενεργητικό των ομολόγων «οπορτουνιστικά» και όχι ως βασικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου τους. Κρατικά ομόλογα αξίας 15 τρισ. δολαρίων προσφέρουν σήμερα αρνητικό επιτόκιο. Η αξία τους έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018. Αυτό δεν μπορούν να το αγνοήσουν οι επενδυτές, όπως εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, που διοικούσε κάποτε τον επενδυτικό γίγαντα Pimco.

«Πρέπει να δούμε διαφορετικά την αγορά ομολόγων. Συνηθίζαμε να την βλέπουμε στον πυρήνα του χαρτοφυλακίου και πήγαμε ένα βήμα παραπέρα και θεωρήσαμε ότι μπορούν να προσφέρουν υπεραπόδοση σε σχέση με τις μετοχές. Αυτό είνα λάθος» τόνισε.

«Η αγορά ομολόγων σήμερα είναι οπορτουνιστική. Και εμείς χρειαζόμαστε οπορτουνιστικές θέσεις. Για σήμερα, πχ, Αργεντινή, παρόλο που η οικονομία της είναι σε χάος» ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας την αγορά ομολόγων ως ένα παιχνίδι ρίσκου περισσότερο παρά ως ασφαλές καταφύγιο. Αν οι επενδυτές υπό τις συνθήκες αυτές επιμείνουν στους παλιούς κανόνες, που ήξεραν, θα χάσουν.

Σχετικά Νέα