

Ο επερχόμενος ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Αυστραλίας θα δείξει ότι ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί τους επόμενους 12 μήνες και ότι οι πραγματικοί μισθοί θα γυρίσουν σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης νωρίτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τοπική εφημερίδα που επικαλείται συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς.
Ο προϋπολογισμός θα υποβαθμίσει τον πληθωρισμό κατά την περίοδο 2023-2024, με το Υπουργείο Οικονομικών να προβλέπει τώρα ότι οι πραγματικοί μισθοί θα αυξηθούν κατά 0,75 της ποσοστιαίας μονάδας κατά τη διάρκεια του έτους έως τον Ιούνιο του 2024, ανέφερε η εφημερίδα The Australian.
Ο Τσάλμερς, ο οποίος ετοιμάζεται να καταθέσει τον δεύτερο προϋπολογισμό του την Τρίτη, δήλωσε ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα ελάφρυνσης του κόστους, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, δεν θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
“Θα είναι ένα πραγματικά σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού, διότι αποδεικνύει ότι μπορούμε να παράσχουμε αυτή την ανακούφιση από το κόστος ζωής με υπεύθυνο τρόπο που θα αφαιρέσει λίγο από το κεντρί του πληθωρισμού”, ανέφερε ο Τσάλμερς στην εφημερίδα The Australian.
Η Αυστραλία αναμένεται να επιτύχει το πρώτο της πλεόνασμα μετά από 15 χρόνια. Και αυτό γιατί οικονομία ενδυναμώθηκε από τη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 50 ετών και τις υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων που φέρνουν απρόσμενα φορολογικά έσοδα.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε “μετριοπαθείς” φορολογικές αλλαγές και θα επικεντρωθεί σε πρόσθετες εξοικονομήσεις, οι οποίες θα ανακατευθυνθούν σε Τσάλμερς.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση για την εξισορρόπηση της ανακούφισης από το κόστος ζωής, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει την περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού. Αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, αυτό θα είναι μάλλον εφάπαξ και όχι τάση, με τα ελλείμματα να προβλέπονται κατά τη διάρκεια των μελλοντικών εκτιμήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε επίσης κατά της υπερβολικής αισιοδοξίας, λέγοντας ότι η αντιμετώπιση του μακροπρόθεσμου διαρθρωτικού ελλείμματος θα πάρει χρόνια.
“Θα σημειώσουμε πρόοδο όσον αφορά τη διαρθρωτική θέση, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, επειδή αυτές οι πιέσεις στις δαπάνες εντείνονται αντί να μειώνονται”, δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα The Australian.
Η ανεργία αναμένεται να παραμείνει στο 3,5% το τρίμηνο του Ιουνίου, προτού κορυφωθεί στο 4,5% το 2024-2025, δήλωσε ο Τσάλμερς στην εφημερίδα Australian.
Σχετικά Νέα
Nissan: Προς απόλυση 20.000 υπαλλήλων, του 15% του εργατικού της δυναμικού
Η Nissan Motor θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση περισσότερων από 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως,.
Ζελένσκι στον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄: Η Ουκρανία θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και κάνει τα πάντα
Ότι μίλησε με τον πάπα Λέοντα ΙΔ΄, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ,.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νότιας Κορέας ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία
Οι διεκδικητές της προεδρίας στη Νότια Κορέα ξεκίνησαν σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία με.
Η Πολωνία κλείνει προξενείο της Ρωσίας, αφού κατηγόρησε τη Μόσχα για δολιοφθορά
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο ενός προξενείου της Ρωσίας, αφού.