Μητσοτάκης στους Sunday Times: Ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Τι θα πει στη Λιζ Τρας

ΟΚυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε έθεσε το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

«Σε μια περίοδο που η (Λιζ) Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της βασίλισσας) θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην μελλοντική συνάντησή του με την Βρετανή ομόλογό του.

«Πλησιάζει η ώρα για την απόφαση επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολο Γ’, με τον οποίο είπε ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος μονάρχης της Βρετανίας είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο, αν και όπως είπε αναμένει ότι θα μείνει ουδέτερος λόγω της ιδιότητάς του. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στις συζητήσεις που είχαν οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας. «Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, κατά το οποία ετέθη ξανά το αίτημα της επανένωσης με τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «ο Μπόρις αλλάζει απόψεις».

Ο πρωθυπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καταγγέλοντας τη διασπορά παραπληροφόρησης από την Άγκυρα και επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr