Σε ευρύ μέτωπο ζητημάτων αναφέρθηκαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Σότσι, μετά το πέρας των επαφών τους.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση αντιμετωπίζεται σαν γέφυρα ενδυνάμωσης των σχέσεων των δυο χωρών και πρόσθεσε ότι σήμερα επιβεβαιώσαμε τα πολλά που μας συνδέουν στους αιώνες.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για  έτος Ελλάδας – Ρωσίας που θα επεκταθεί και του 2022 αλλά και τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή και την ώθηση για συνεργασία που μπορεί να δοθεί σε πολλούς τομείς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υιοθετήσαμε κοινό πρόγραμμα δράσεων για την περίοδο 2022 – 2024 που θα προσδιορίζει τους άξονες της συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν κι άλλοι τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε κάνοντας αναφορά στη βοήθεια της Ρωσίας κατά τη διάρκεια ενώ ανέφερε ότι προσμένουνε και σε επέκταση στον τομέα της πολιτικής προστασίας.  Το ίδιο είπε ο πρωθυπουργός ισχύει και για την απειλή του Covid.

Σχετικά με τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης υπάρχουν περισσότερες προοπτικές για επενδύσεις όπως για παράδειγμα σε θέματα τουρισμού.

Σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που ποαραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα όπως είπε είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του δικαίου της Θάλασσας. Επίσης εξέφρασε εκτίμηση για την εποικοδομητική και συνεπή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό.

Βλάντιμιρ Πούτιν: Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου: